Hlavní obsah

Mezinárodní festival Anifilm začne 10. května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Liberci se chystá mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm (10.-15. května). V hlavní soutěži se utká 11 filmů z celého světa.

Foto: Anifilm

Anifilm 2022

Článek

Do soutěže celovečerních animovaných filmů bylo vybráno 11 snímků - třeba Gorila a já (The Ape Star) švédské režisérky Lindy Hambäck a na tři Oscary nominovaný animovaný dokument Utéct (Flee) dánského režiséra Jonase Pohera Rasmussena.

„Českou animaci v této kategorii zastupuje film Michaely Pavlátové Moje slunce Mad a čeští animátoři se podíleli i na snímku Přes hranici (The Crossing) francouzské autorky Florence Miailhe,“ uvedl za pořadatele Petr Slavík.

Z Japonska dorazí nový film Koji Yamamury Dozens of Norths (Ikuta no kita). Především na nejmladší a mladší diváky se zaměřují filmy tvůrců, kteří se se svými předchozí filmy na Anifilmu již prezentovali. Jsou to švédský režisér Michael Eklblad a jeho novinka Best Birthday Ever!, japonský režisér Mamoru Hosoda s opulentním anime Belle a izraelský režisér Ari Folman s animovaným dramatem Kde je Anna Franková? (Where Is Anne Frank).

Divákům Anifilmu je známý i italský režisér Alessandro Rak, který do soutěže přihlásil svůj nový film Yaya e Lennie: The Walking Liberty. Dále poběží francouzský film Les voisins de mes voisins sont mes voisins a japonský Totsukuni no Shōjo.

Krátké animáky a klipy

V soutěži krátkých filmů bude celkem 31 titulů. Ve čtyřech soutěžních blocích narazíme na snímky z Mexika, Íránu, Japonska nebo z Chile. Chilská Bestia odkazuje na brutalitu někdejší vojenské diktatury - aktuálně je nominovaná na Oscara. Milým překvapením jsou hned dva soutěžní tituly ze Slovinska. Jedním z nich je Steakhouse renomované režisérky Špely Čadež.

Na programu budou také studentské filmy, videoklipy, abstraktní a nenarativní animace, VR filmy a počítačové hry. Více na www.anifilm.cz.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám