Hlavní obsah

Herečka Eva Burešová sní o statku podobném Slunečné

Právo, Eva Vejdělková

Když herečka a zpěvačka Eva Burešová (26) přijala hlavní roli v novém seriálu Slunečná, zastavila kvůli tomu téměř veškerou další práci. Každodenní natáčení nekonečného seriálu ostatně víc závazků ani nedovolí, natož mamince malého syna. Jenže sotva se Slunečná dvakrát týdně pevně usadila na obrazovce, přišla pandemie koronaviru a všechny televize byly nuceny přizpůsobit výrobu celostátní karanténě. Natáčení Slunečné Prima dočasně přerušila, a tak mají všichni herci nucenou pauzu. Většinou ji tráví s rodinou jako Eva, představitelka Týny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

„Prosím, nevycházejte ven, jen pokud je to opravdu důležité, vzkazuje Eva Burešová. Od tohoto týdne se místo dvou dílů Slunečné vysílá jen jeden týdně, a to v úterý. Ve čtvrtek ji nahradí repríza Temného kraje

Článek

 Kde trávíte volno, které jste tak nečekaně získala?

Jsme u rodičů na Moravě. Měli jsme v plánu zůstat jen na víkend, ale karanténa nám to prodloužila. Jsem ráda, že nám to tak vyšlo, a jsme tedy všichni spolu.

Jak novou situaci snáší váš malý syn?

Dobře, je ještě malý, takže školka se ho netýká. Hrajeme si, koukáme na pohádky. A tady u rodičů máme i zahradu, takže chození ven zvládáme taky. Nutnost nosit roušku už je trochu horší, ale před pár dny si ji i sám vzal, a dokonce chtěl pomoci babičce šít další.

Vaše sestra, myslím, žije v Itálii, kde je teď situace nejhorší...

Ano, sestra stále žije v Itálii. Voláme si každý den, takže jsme vše, co se tam děje, vnímali od začátku. Jak se vše postupně zhoršovalo a vlastně stále zhoršuje. Je to těžké, muset jen takto poslouchat a nemoct nijak pomoci.

Ale aspoň si voláme, povídáme si a podporujeme se v dobré náladě.

Máte vazby i ke Španělsku, kde se nákaza začala také rychle šířit. Váš tatínek, hudebník, tam léta žil a vy jste tam za ním i jezdila. Takže asi nynější karanténu vnímáte trochu jinak než lidé, kteří mají pocit, že je to vše stále dost daleko.

Ze Španělska bohužel nemám žádné jiné zprávy než z naší televize. Celá ta s situace je velmi smutná a člověku je z toho úzko. Strašně moc si přeju, aby se lidé začali chovat zodpovědně. Čím dříve si to všichni uvědomí, tím dříve z toho budeme venku. Ale snažím se vzít si z toho i něco dobrého. Můžeme teď všichni zpomalit, věnovat se rodině, sobě. Jen tak by se nám to nepodařilo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eva Burešová

Točila jste denně, teď to vypadá, že leckdo bude mít delší pauzu. Co budete dělat, už si spřádáte nějaké plány, jak ten čas co nejlíp využít, i s tím nutným omezením?

Upřímně? Ne. Zatím mám úplné prázdno. Doufám, že se brzy vše uklidní, uzdraví.

Původně jste si prý představovala, že rodičovskou dovolenou budete trávit doma s dětmi, ale život to pak zařídil jinak, naskočila jste brzy do práce. Teď nás možná karanténa zavře doma na delší dobu. Nepřišly s touhle vyhlídkou zároveň i pochybnosti, jestli jste udělala dobře?

Ne. Otázkou jste si vlastně sama odpověděla. Život to zařídil jinak. Nešlo zůstat doma. Musela jsem se postarat o rodinu. Zároveň jsem měla veliké štěstí, že ta nabídka práce byla. V naší branži je tohle velmi těžké, takže když práce je, člověk je za ni velmi rád a vezme ji. Zároveň bylo štěstí i v tom, že mě moje práce nesmírně baví a naplňuje. A tak máme peníze a Nathan má i usměvavou, spokojenou maminku.

Když jste přijala roli ve Slunečné, napadlo vás, že má seriál šanci porazit Ordinaci? Pokud ano, čím?

Nenapadlo, vůbec. Ne snad proto, že bych Slunečné nevěřila, ale nad takovými věcmi jsem ani nepřemýšlela. Když mi po odvysílání dílu začaly chodit do zpráv gratulace, vůbec jsem to nechápala. Až druhý den mi vysvětlili, co se nám vlastně povedlo. Měla jsem samozřejmě radost.

Foto: Profimedia.cz

S Markem Lamborou, představitelem hlavní mužské role v seriálu Slunečná.

Hrajete tam dívku z venkova, která si umí se vším poradit. Jak moc je vám venkovský život blízký? Umíte si představit, že byste vedla hospodářství?

Jistě. Týna je mi dost podobná. Ale já jsem trochu klidnější než ona, lidi si vyslechnu a popřemýšlím nad tím dřív, než je začnu s brokovnicí v ruce vyhazovat ze vrat. (smích) Život na podobném statku by se mi moc líbil. Tak uvidíme, jestli se mi moje přání vyplní.

Přišel ten sen až se seriálem, nebo už jste po takovém životě toužila dřív?

Už dřív. Část mé rodiny podobný statek vlastní, takže jsem měla možnost vyrůstat mezi zvířaty. Bylo to nádherné dětství. Líbilo se mi, že při natáčení můžu zase něco takového prožívat.

Jste herečka a zároveň zpěvačka, umíte tančit, takže jste v podstatě ideálně vybavená pro muzikálové divadlo. Chtěla byste zkusit štěstí někde v zahraničí?

To víte, že ano, takových nápadů byla spousta. Uvidíme, zatím mám krásnou práci zde. Třeba až skončí Slunečná, zkusím štěstí za velkou louží...

Máte v sobě tyhle dvě stránky, zpěv a herectví, nerozlučně propojené, nebo vás to k jedné z nich táhne přece jen víc?

Jsou naprosto propojené. Není den, kdy bych nehrála nebo alespoň divadlo nestudovala, zároveň neexistuje, abych netvořila během dne cokoliv hudebního. Myslím si, že je obrovská výhoda, když zpěvačka zároveň umí text herecky prožít. Může předat lidem mnohem víc.

Prozradíte svůj největší profesní sen?

Těch snů mám víc, ale ty další si už nechám pro sebe a budu se modlit za to, aby se mi splnily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám