Hlavní obsah

Harry Potter se vrátí v seriálu

Stanislav Dvořák, Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako další populární filmové postavy se i Harry Potter nakonec dočká seriálu. Projekt je v raném stadiu vývoje pro HBO Max.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci mají tvář Harryho Pottera neodmyslitelně spjatou s hereckým představitelem Danielem Radcliffem.

Článek

Seriál se zatím nachází v úplných začátcích, nemá režiséra ani herce. Probíhají ale pohovory o spolupráci s několika autory. O ději se zatím nic neví, není ani jasné, zda se bude odehrávat časově před filmy, nebo po nich.

Knížky o čaroději Harrym Potterovi od J.K. Rowlingové patří ke komerčně nejúspěšnějším na světě, odhaduje se, že se prodalo asi 500 milionů výtisků všech dílů. Vznikla podle nich série filmů, které vydělaly asi osm miliard dolarů. Na ni navazuje ještě série Fantastická zvířata, která dosud neskončila.

V oboru je dnes běžné, že pár let po komerčně úspěšných filmech následuje seriál. Mluvčí HBO Max to sice zatím popírá, ale to neznamená, že to není pravda. Nejvýznamnější americké magazíny jako Variety a The Hollywood Reporter o seriálu informují jako o hotové věci. Potvrdilo jim to několik zdrojů.

Neví se, jakou roli v tom všem hraje autorka předloh J.K. Rowlingová. Média zmiňují, že v roce 2020 upadla v nemilost u strážců politické korektnosti, když zveřejnila údajně transfobní výroky.

Foto: Reuters

J. K. Rowlingová

Spisovatelka si tehdy dělala legraci z pojmu „lidé, kteří menstruují“: „Lidé, kteří menstruují. Jsem si jistá, že bývalo takové slovo pro tyhle lidi: Pomozte mi. Wumben? Wimpund? Woomud?“

Někteří diskutéři ji pak označili za transfobní a uvedli, že „nebinární“ lidé a „translidé“ přece taky menstruují. Spisovatelka to nepřešla mlčky a opět reagovala vysvětlením, že pohlaví reálně existuje a nejde je jen tak vymazat.

Animované černochy v Evropě dabují běloši, rozčilují se aktivisté

Film

„Jestliže pohlaví není skutečné, prožívaná realita žen je celosvětově vymazána. Znám translidi a miluju je, ale vymazání myšlenky pohlaví odstraňuje schopnost mnohých lidí smysluplně mluvit o svých životech. Říkat pravdu není nenávistné,“ oponovala spisovatelka.

„Uznávám právo každé trans-osoby žít si tak, jak je to pro ni autentické a pohodlné. Pochodovala bych s vámi, kdyby vás někdo diskriminoval na základě toho, že jste trans. Ale současně platí, že můj život byl určen tím, že jsem žena. Nemyslím si, že je nenávistné to říkat.“

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám