Hlavní obsah

Film o filmu Zbožňovaný. Hraju chlapa, který má dva životy, říká Bartoška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragikomedie Zbožňovaný vstoupí do kin 23. září. Co si o hrdinech příběhu myslí autor Petr Kolečko i herci, se dozvíte ve filmu o filmu.

Film o filmu Zbožňovaný

 
Článek

„Je to tragikomedie a je to postavené na skutečné situaci,” řekl Kolečko.

„Film je částečně inspirovaný příběhem mého dědy, jeho osobností, aurou, kterou okolo sebe šířil. Už si nepamatuju, jak mě napadlo psát o dědovi, ale vím, že když jsem to volal mámě, tak řekla: Výborně, to je přece nejlepší materiál, a to jak v dobrým, tak ve zlým. Děda byl takový dvojlomný, byl v něčem dobrý, a v něčem úplně moc ne.”

Foto: Bioscop

Jiří Bartoška v titulní roli Zbožňovaného.

Primář na malém městě odchází do penze. Manželka Olga (Zuzana Kronerová) se už nemůže dočkat, až o něj bude pečovat, stejně jako jeho dcera Zuzana, jejíž manželství s Karlem (Jiří Langmajer) se nedávno rozpadlo. Nejvíc nadšená je však Zdeňkova vnučka Aneta (Martina Czyžová), která dědu vždy považovala za svůj velký vzor a píše o něm seminárku do školy. Jenže Zdeněk není tak dokonalý, jak se zdá. Má jedno velké tajemství.

Dvojlomnou hlavní postavu si zahrál Jiří Bartoška: „Hraju chlapa, který odchází do penze, loučí se v nemocnici, kde pracuje, všem děkuje a najednou divák zjišťuje, že děkuje své ženě a druhou osobu to hrozně rozčílí, že poděkoval své ženě, a nikoliv jí. A tím se dostáváte do děje, že žije vlastně dva simultánní životy – má ženu, která je vynikající kuchařka, a milenku, kolegyni lékařku.”

„V okamžiku, kdy odchází do penze, se rozhodne, že už bude na té zahradě a že už tenhle dvojvztah ukončí. Což se samozřejmě nelíbí jeho milence, protože mu obětovala 40 let svého života. Tahle situace, kdy lidé žijí dvojím životem, a musí sofistikovaně vymýšlet, jak to udělat, aby na Štědrý den byli u jedné rodiny a na Boží hod u té druhé… Jestli byla Teorie tygra instruktážní film, jak si zařídit život v šedesátce, tak tohle je instruktážní film o tom, jak žít dva životy najednou.”

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám