Hlavní obsah

Festival Jeden svět bude hlavně online, ve hře jsou i letní kina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

”Vypadáváš” je heslem letošního festivalu Jeden svět, který se koná od 10. května do 6. června hlavně online. Reflektuje covidovou dobu a rozšíření online konferencí, které mohou provázet potíže, ale zároveň celkovou situaci některých lidí, kteří kvůli něčemu ”vypadávají” ze společnosti.

Foto: Studio MT

Vizuál Jeden svět

Článek

Tematická sekce „Vypadáváš“ nabídne filmy o nerovnosti přístupu k online informacím, závislosti na internetu, manipulaci ve virtuálním prostředí nebo o tom, jak technologie přebírají lidské předsudky.

Filmy a následné debaty budou letos online, ale pořád jsou ve hře i normální projekce.

„Při výběru hlavního festivalového tématu jsme se shodli, že Jeden svět musí jako vždy reflektovat aktuální dění doma i ve světě. Nejpalčivějším je podle nás to, jak probíhající pandemie a přesun dění do digitálního světa zvýraznily společenské nerovnosti. Přemýšleli jsme, jak moc máme tuto transformaci našich životů v práci, ve škole nebo v rodině pod kontrolou a do jaké míry jsme už v rozjetém vlaku, který nejde zastavit,“ uvedl ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

„S ohledem na nejistotu v celém kulturním sektoru, kde mj. není stále jasná doba otevření kin, jsme se rozhodli přesunout Jeden svět do primárně virtuálního prostředí. Budeme se snažit divákům zprostředkovat co největší množství debat a pofilmových diskuzí, a pokud to aktuální situace umožní, uspořádáme koncem května také projekce v letních kinech na řadě míst po celé České republice,“ dodal Kamenický.

RECENZE: Když chcete konzumovat, musíte těžit. Indián nikoho nezajímá

Film

Vizuál od Studia MT (Matyáš Trnka s Matějem Růžičkou) připomíná vypadávající postavy na videokonferenci.

„Zamrzlé obličeje na obrazovkách, zvuk klikání a nadávek a zároveň i vyčerpanost, která provází pro mnohé každodenní online videokonference – to jsme zachytili v letošním vizuálu, který reflektuje naše současné životy. Zářivé, pro někoho možná až agresivní barvy náhlost tématu podtrhují a zároveň jsou i snadno rozpoznatelné i pro osoby se zrakovým omezením,“ řekl autor kampaně Matyáš Trnka.

Prvním festivalovým streamem bude předání ceny Homo Homini za rok 2020 společně se zahajovacím filmem festivalu. Od 20. května do 6. června si budou diváci a divačky moct pustit všechny filmy na nové platformě Jeden svět online. Ještě dříve, 13. dubna v 19.00, poběží první projekce živě na Facebooku a Zoomu festivalu. Součástí bude i odtajnění festivalové znělky, představení tématu letošního ročníku ředitelem festivalu Ondřejem Kamenickým a prvním filmem bude Stavební jáma.

Reklama

Výběr článků

Načítám