Hlavní obsah

Festival francouzského filmu zahájí nejnovější hit Tenkrát podruhé

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězdně obsazená komedie Tenkrát podruhé režiséra Nicolase Bedose o návratech v čase zahájí ve středu večer v pražských kinech Lucerna a Světozor 22. Festival francouzského filmu.

Foto: Aerofilms

Daniel Autvil v zahajovacím filmu Tenkrát podruhé

Článek

V chytré a zábavné love story o tom, co by se mohlo stát, kdybychom si mohli zopakovat ty nejkrásnější okamžiky života, hrají slavní Francouzi Daniel Auteuil, Fanny Ardantová či Guillaume Canet. Ve Francii film jen za první víkend vidělo téměř 400 tisíc diváků, do české distribuce vstoupí 2. ledna pod hlavičkou KVIFF Distribution.

Francouzský institut v Praze zahájí festival v Kině 35 filmem Portrét dívky v plamenech režisérky Céline Sciammy, historickým dramatem, které si odneslo cenu za nejlepší scénář letos z Cannes a do českých kin vstoupí vzápětí po festivalu.

Až do 27. listopadu nabídne přehlídka v Praze 50 filmů na 155 projekcích. Od 21. listopadu do 1. prosince se uskuteční v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové. Dva předpremiérové tituly přijedou do Prahy představit scenáristka a režisérka Anne Fontainová, která uvede projekci snímku Bílá jako padlý sníh, a Lou Jeunetová, jež doprovodí svůj režijní debut Curiosa.

Filmy do distribuce

Dvanáct filmů vstoupí po festivalové předpremiéře do běžné distribuce. Bude mezi nimi drama Výjimeční režisérské dvojice Olivier Nakache – Éric Toledano (Nedotknutelní), kde v hlavních rolích uvidíme Vincenta Cassela a Redu Kateba jako muže, kteří své životy věnují vzdělávání a péči o děti a dospívající s autismem.

Další pozoruhodnou předpremiérou bude snímek Yao, do něhož režisér Philippe Godeau obsadil herce Omara Sy, jenž se proslavil právě Nedotknutelnými a dnes je z něj hvězda mezinárodního formátu. Ve filmu Yao přijíždí jako filmový herec do Senegalu představit svou knihu a poprvé tak navštíví zemi svých předků.

Další francouzské novinky, které se setkaly s ohlasem na velkých festivalech, uvede soutěžní sekce Výběr české kritiky, vítězný snímek získá Cenu diváků TV5MONDE.

Ucházet se o ni bude například Rodinná oslava francouzského režiséra, scenáristy a herce Cédrica Kahna, která je hereckým koncertem první dámy francouzského filmu Catherine Deneuveové a její skvělé kolegyně Emmanuelle Bercotové.

Deneuveovou uvidíme ještě v dramatu Andrého Téchiného Sbohem noci a její dceru Chiaru Mastroianniovou zase v komedii Pokoj 212 režiséra Christopha Honorého.

Cenu poroty si z Berlinale 2019 odnesl vynikající snímek Françoise Ozona Chvála bohu, který se věnuje tématu zneužívání v katolické církvi a zabývá se především traumatem, které si mladíci odnesli do života.

Režisér Claude Lelouch navazuje ve snímku Nejlepší léta jednoho života na slavné milostné drama Muž a žena, které natočil v roce 1966. V hlavních rolích i po letech excelují Anouk Aimée a Jean-Louis Trintignant.

Dojde i na filmy z Cannes

Vizuál letošního ročníku je inspirovaný dramatem Peklo, v němž hlavní roli ztvárnila Romy Schneiderová. Autorem scénáře a režisérem je Henri-Georges Clouzot.

Festival uvede dokument Clouzot a jeho Peklo, tvorbu „francouzského Hitchcocka“ připomene sekce Pocta: Henri-Georges Clouzot, kde bude uvedeno pět snímků, včetně jednoho ze zásadních francouzské kinematografie Mzda strachu.

Ten byl v roce 1953 vyznamenán na MFF v Cannes Velkou cenou a z nadějného herce Yvese Montanda vytvořil hvězdu.

Sekce Filmové hity divákům nabídne kvalitní snímky francouzské kinematografie posledních let. Mohou si v ní připomenout filmy uvedené letos v Cannes, jako je Mladý Ahmed bratří Dardennových, Bídníci režiséra Ladje Ly nebo syrový debut Zatoulaný Camilla Vidal-Naqueta. Populární francouzské komedie zastoupí snímek Co jsme komu zase udělali?

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám