Hlavní obsah

Dyk či Mauréry hrají v Kadrnkově dramatu. Hlavní hrdina se probere z kómatu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Zpráva o záchraně mrtvého je novým dílem režiséra Václava Kadrnky. Koncem května padla poslední klapka.

Foto: Cinemart

Vojtěch Dyk

Článek

Režisér Václav Kadrnka začal natáčet před vypuknutím pandemie a pak musel práce zastavit. Dokončil je až nyní.

Scénář byl inspirován skutečnou událostí. „Tatínka postihla před několika lety mozková mrtvice, byl v kómatu a my se ho z něj s mámou snažili probrat. Trávili jsme u něj několik hodin denně, mluvili na něj a on opravdu začal za několik dní otevírat oči a reagovat. Neuvěřitelné bylo, že když se z kómatu probral, pamatoval si úplně všechno, co jsme mu říkali. To mě inspirovalo. Chci ve filmu mimo jiné ukázat, že se člověk nemá nikdy vzdávat a že i zdánlivě nesmyslné věci smysl mají. Je to pro mě nesmírně osobní věc, zkušenost na hranici života a smrti, kterou chci sdílet,“ řekl Kardnka.

Foto: Cinemart

Zuzana Mauréry

Hlavními postavami tohoto dramatu jsou otec, matka a dospělý syn. Režisér obsadil Petra Salavce nebo slovenskou herečku Zuzanu Mauréry, která měla hlavní roli ve známém filmu Jana Hřebejka Učitelka, a také zpěváka a herce Vojtěcha Dyka. Film s francouzským kameramanem Raphaëlem O'Byrneem se převážně natáčel ve fakultní nemocnici v Olomouci, ale také v Kroměříži a ve Zlíně.

Scénář filmu získal v roce 2018 hlavní cenu HAF Award v rámci Asia Film Financing Forum Hong Kong.

Do českých kin by měl vstoupit v roce 2021.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám