Hlavní obsah

Do projektu jsme šli bez scénáře, říkají tvůrci dokumentu o koronaviru

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časosběrný dokumentární film Česko-19 Michala Kratochvíla vznikal bez jakéhokoliv scénáře. V úterý 22. 9. ve 21:50 jej uvede TV Nova.

Foto: Nova

Natáčení dokumentu Česko-19 proběhlo bez velkého štábu.

Článek

Pacienti, zdravotníci nebo pracovníci v sociálních službách popisují svůj boj s neviditelným nepřítelem. Dokument ukazuje nemocnice, kde probíhá boj o život, sanatoria, kde se léčí lidé s následky této nemoci, i Alzheimercentra.

„Natáčeli jsme ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a také v Alzheimercentru v Ostravě. Měli jsme exkluzivní přístup přímo k nakaženým, ke klientům i personálu, který nasazoval vlastní zdraví, aby zachránil ostatní,“ uvedl režisér dokumentu Michal Kratochvíl.

„Dokument není o smrti a strachu. Nechce vyvolávat paniku. Nabízí příběhy lidí, kteří se s nemocí covid-19 skutečně setkali a jejichž stav vyžadoval hospitalizaci. Měli jsme dokonce i exkluzivní přístup k pacientovi s nejtěžším průběhem nemoci v Česku, který se nakonec vyléčil,“ upřesňuje dále režisér.

Reportér Tomáš Etzler: Čína je brutální

Film

„Do projektu jsme šli na začátku bez jakéhokoliv scénáře. Jen jsme věděli, že je důležité tuto dobu zachytit. A výsledek? Skvělá a unikátní výpověď lidí, kteří nejsou jen statistickými čísly. Mají tvář, jméno a vyprávějí, jaké to je, setkat se s dosud neznámou nemocí. Zaposlouchat se do jejich výpovědí je velmi přínosné a donutí to člověka přemýšlet,“ dodal ředitel zpravodajství Kamil Houska.

Při natáčení museli tvůrci nosit stejné ochranné obleky jako zdravotníci. Jakmile je oblékli, nebylo možné jít na toaletu nebo jíst.

Komentář k filmu namluvila Tatiana Dyková.

Reklama

Výběr článků

Načítám