Hlavní obsah

Ďábel, nebo oběť? Arvéd sloužil nacistům i komunistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Arvéd režiséra Vojtěcha Maška se začal natáčet v Praze. Jde o životní příběh Jiřího Arvéda Smíchovského, který vyšel knižně pod názvem Malostranský ďábel. Autor publikace Jan Poláček je i spoluscenáristou filmu.

Foto: Kristýna Strejcovská

Michal Kern v hlavní roli

Článek

Jde o téměř klasický faustovský příběh velmi ambiciózního chytrého člověka, který  v jednu chvíli ztratil zdravý rozum. JUDr. et PhDr. Smíchovský byl členem Národní obce fašistické a pracoval pro německou tajnou službu i pro StB. Také se začal zabývat magií.

„Podstatná část natáčení proběhne v Praze v ateliérech ve Kbelích, kde filmaři pod vedením režiséra Vojtěcha Maška a kameramana Dušana Husára natáčejí v dekoracích, které jsou na pomezí surreálného snu a uvěřitelné skutečnosti. Tyto scény tvůrci následně propojí s reálnými lokacemi a vytvoří svébytný svět hlavního hrdiny Arvéda,“ popsal Petr Slavík ze společnosti Cinemart.

„Oslovily mě životní příběhy představitelů českého hermetismu. Prvním byl náš nejznámější theurg Jan Kefer, který je zpopularizovaný díky svým magickým zásahům proti astrálu Adolfa Hitlera. Jiří Arvéd Smíchovský se může zdát na první pohled veskrze záporným hrdinou, ale pravda je jako vždy a ve všem někde uprostřed. Kromě prokázaných trestných činů, které vedly k jeho odsouzení, je v jeho úředních dokumentech též výčet obvinění, která byla svědecky vyvrácena, je tam rozsáhlé nevěrohodné udání Arvédova přítele, ze kterého čiší mstivá nenávist, a jsou tam i dobrozdání o Arvédově nezištné pomoci za okupace,“ vysvětlil spoluautor scénáře Jan Poláček.

Foto: Cinemart

Saša Rašilov ve filmu Arvéd

„Není důvod, aby zanechal tak výraznou stopu jako jeden z největších zloduchů naší historie. Arvéd byl totiž poté, co spolupracoval s okupanty, i spolutvůrcem vznikající komunistické tajné bezpečnosti. Byl využit v řadě procesů se skutečnými kolaboranty, ale i pro nastupující režim nepohodlnými osobami. Svědčil údajně u asi čtyř set poválečných soudů a na cele tvrdil, že zapříčinil smrt desítek lidí. Jeho vlastní proces se neustále odkládal a on doufal, že čas otupí hrot spravedlnosti. Hrál hru, která se mu posléze vymkla z rukou, a tak se snažil za pomoci černé magie přivolat na pomoc i ďábla. Pro mě to znamenalo pokusit se Arvéda pochopit a za pomoci faktů, dobových reálií a fantazie vytvořit příběh.“

V hlavní roli se představí Michal Kern. „Od začátku jsem věděl, že Arvéd je Michal Kern. Shodou okolností jsem se v době, kdy jsem s ním připravoval divadelní představení Mimo zápis, začal také zabývat myšlenkami na film o Arvédovi. Jsem velmi rád, že nabídky dalších hlavních rolí přijali moji oblíbení herci a herečky jako Saša Rašilov, Martin Pechlát, Jaroslav Plesl a Vojtěch Vodochodský, už při prvních zkouškách a přípravách potvrdili, že jsou ideální volbou,” uvedl režisér Mašek.

Další role hrají Ivana Uhlířová, Pavlína Štorková, Vojtěch Vondráček, Tomáš Kobr, Robert Jakab, Zvonko Lakčevič nebo Marian Labuda.

„Jiří Arvéd Smíchovský, přezdívaný malostranský ďábel, byl doktorem práv a filozofie, okultistou, kolaborant s nacistickými okupanty, udavač, později falešný svědek a přisluhovač komunistického režimu. Velice inteligentní osobnost s geniální pamětí. Člověk s obrovským vnitřním konfliktem, extrémními psychickými polohami, zaprodanou duší a neutuchající touhou po vědění,“ dodal Kern.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám