Hlavní obsah

České lvy rozdají 5. března, moderovat bude Jiří Havelka

Ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA) budou předány během slavnostního večera v Rudolfinu v sobotu 5. března 2022. Roli moderátora Českých lvů si vyzkouší uznávaný režisér a herec Jiří Havelka. Ceremonii bude přenášet ČT1.

Foto: ČFTA/Lenka Hatašová

Jiří Havelka

Článek

Akademici začali dnešním dnem hlasovat o nominacích na ceny České filmové a televizní akademie za rok 2021. Nominace budou vyhlášeny 17. ledna 2022.

„Navzdory zavřeným kinům v první polovině letošního roku lze rok 2021 označit za rok filmových premiér. Akademici v letošním roce hodnotí úctyhodných 32 hraných celovečerních filmů. Z celkem 33 letošních dokumentárních filmů vybrala předvýběrová komise sestavená ze členů akademie 16 snímků, o kterých budou akademici v prvním kole hlasovat,“ řekla výkonná ředitelka ČFTA Tereza Rychnovská.

Internetová tvorba

Akademici hlasují také o 16 televizních a internetových dílech. Svou šanci mají také animované a krátké filmy.

Slavnostní předávání Českých lvů se letos uskuteční poprvé pod taktovkou režisérky Terezy Kopáčové, která má na svém kontě například úspěšný seriál Ochránce nebo televizní film Metanol.

„Mám tuhle slavnost českých filmařů velmi ráda a je to jeden z mála žánrů, které jsem si zatím nevyzkoušela. Jako typický kozoroh jsem se rozhodla, že zkusím zdolat i tenhle kopec, a až dodatečně zjistila, že je o dost vyšší, než se mi zezdola zdálo,” uvedla nová kreativní supervizorka.

„Předávání uměleckých cen v přímém přenosu je trochu jako divadelní představení. Má to začátek a konec a mezitím se může stát cokoli. A to je na tom lákavé. Zároveň nikdy nejsou spokojeni všichni a splnit všechna nejrůznější očekávání je prakticky neřešitelný úkol. Což je další paralela s divadlem. Takže proč to nezkusit. Těším se na to!“ dodal Jiří Havelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám