Hlavní obsah

Pořadatelé festivalu Jurkovič Open Air: Jsme rádi, že vůbec můžeme hrát

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již 10. července se v Jílovém u Prahy odehraje festival Jurkovič Open Air. Bude vzpomínkou na zesnulého bluesmana a výrobce kytar Petera Jurkoviče, jehož nástroje kromě českých muzikantů vlastní také Eric Clapton, Billy Gibbons ze ZZ Top, Jeff Beck a další světové hvězdy. Pořadateli jsou Michal Rákosník a Marek Jurkovič. Oba stojí za filmem Bluesman, dokumentu o Jurkovičovi, stejně tak jsou členy kapely Motion Food, která na festivalu zahraje.

Foto: Lucie Levá

Michal Rákosník (vlevo) a Marek Jurkovič stojí i za filmem Bluesman.

Článek

Kdy vznikl nápad pořádat festival Jurkovič Open Air?

Rákosník: Hudební produkce mají v Jílovém u Prahy dlouholetou tradici. Nicméně nápad na festival jako takový, pojmenovaný po bluesmanovi a výrobci kytar Peteru Jurkovičovi, vznikl až na koncertu in memoriam nazvaném Jurkovič Guitars Alive v pražském Lucerna Music Baru v roce 2016.

Jurkovič: Pořádáme také zimní festival Jurkofest, který má tradici už patnáct let. I tady se jedná hlavně o jakési poděkování a pokračování v odkazu Petra Jurkoviče, který během svého života v Jílovém pořádal nebo se významně podílel na různých hudebních akcích.

Jakým způsobem na festivalu připomenete osobnost bluesmana a výrobce kytar Petera Jurkoviče?

Jurkovič: Pro mě nejlepší způsob, jak si tátu připomenout, je to, že se povedl připravit další ročník. Letos by oslavil sedmdesát let, a tak si ho budeme připomínat hlavně s kapelou Motion Food, jejíž historie sahá až do osmdesátých let minulého století. Tentokrát budeme vystupovat s dechovou sekcí.

Poprvé jsme v tomto složení hráli na koncertě v Malostranské besedě v Praze v roce 2015. To bylo bohužel i poslední vystoupení Petra Jurkoviče & Motion Food na hudebních pódiích. Do repertoáru jsme zařadili i skladby, které věnujeme právě jemu.

Rákosník: Vzhledem k epidemiologické situaci jsem rád, že se nám šestý ročník festivalu vůbec podařilo připravit. Program jsme sice museli v poměrně krátké době upravit a přesunout část kapel na příští rok, ale myslím si, že se diváci mají i tak na co těšit. Velké poděkování za podporu a spolupráci patří starostovi Pavlu Peškovi a kulturnímu odboru města.

Koho jste na festival letos pozvali?

Rákosník: Na letošním ročníku vystoupí jedna z nejzásadnějších českých rockových kapel devadesátých let, Alice. U příležitosti třicátého výročí svého vzniku zahraje v sestavě se zpěvákem Danem Bártou.

Další vystupující jsou Piel Canela z Marseille s okouzlujícím hlasem Elisabeth Gomez, americko-česká bluesová formace David Murphy Band, Marcus Jurkovič s kapelou Motion Food a Igor Orozovič, člen činohry Národního divadla v Praze s hosty Veronikou Lazorčákovou a Kristýnou Farag. Během festivalu bude probíhat i další doprovodný program. Areál v Městském parku v Jílovém u Prahy otevíráme 10. července v patnáct hodin.

Hrajete v kapele Motion Food na kytary od Petera Jurkoviče?

Jurkovič: Spojení města Jílové u Prahy a kytar Jurkovič nelze opomenout. Nejen v naší kapele se hraje na kytary Jurkovič. Na každém ročníku se minimálně v jedné formaci hraje na nástroj z jeho dílny nebo vystupují muzikanti, kteří k němu jezdili pravidelně na servis se svými nástroji.

Marku, váš otec vyráběl i kytary nazvané Marcus. Pojmenoval je podle vás?

Jurkovič: Je to tak. Když se táta rozhodl, že se výrobou kytar začne živit, a založil firmu, byly mi necelé dva roky. A tak jsem mu asi ulehčil rozhodování o názvu. Kolem roku 2004 se kytary přejmenovaly na Jurkovič Guitars, ale název Marcus se i tak v povědomí lidí stále drží.

Je vtipné, že si mě spousta lidí spojuje s kytarami a rovnou mě osloví Marcus, i když jsem Marek. Ale i já sám se tak někdy nevědomky představím, nebo se mi stane, že mě tak uvedou do smlouvy za vystoupení.

Oba jste stáli u vzniku filmu Bluesman, který měl premiéru před dvěma lety. Jak na vznik toho filmu vzpomínáte?

Rákosník: Na Bluesmana vzpomínám v dobrém a jsem rád, že se podařilo film realizovat. Ale popravdě řečeno, dostat v Čechách do kin hudební dokumentární film o výrobě kytar a blues byl opravdu výplod šílenců. Motto filmu, Chceš si sáhnout na život, zkus blues, hovoří za celý tento projekt.

Jurkovič: Pro mě, s odstupem času, to byla obrovská zkušenost a poznání sama sebe. Na začátku to vypadalo, že bude sranda a za pár týdnu máme hotovo. A když potom vidíte, že od první schůzky do premiéry uběhly skoro tři roky, začnete o spoustě věcí přemýšlet jinak. Moc si vážím toho, že se Michal nevzdal a film natočil. Díky tomu jsem se o tátovi dozvěděl víc, než bych si dokázal představit.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám