Hlavní obsah

Zpěvák skupiny Spirituál kvintet zemřel na zánět zubu, bál se jít k lékaři

Novinky, ber

Ve čtvrtek zemřel ve věku 82 let zpěvák a kontrabasista skupiny Spirituál kvintet Dušan Vančura. Měl zánět zubu, ale kvůli koronaviru se bál jít k lékaři. Nakonec skončil se sepsí organismu. Ve čtvrtek o tom informoval server Seznam zprávy.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zpěvák a kontrabasista skupiny Spirituál kvintet Dušan Vančura

Článek

„Měl zánět zubu a vzhledem k současné situaci nešel k lékaři. Zánět se mu rozběhl a skončil sepsí organismu,“ sdělil serveru Seznam zprávy člen kapely Jiří Holoubek.

Vančura jinak netrpěl žádnými výraznějšími zdravotními problémy.

Zemřel Dušan Vančura ze skupiny Spirituál kvintet

Kultura

Podle odborníků se lidé mnohdy bojí, že by se v nemocnicích nakazili koronavirem, a tak do nich nechodí. Část tam nejde také proto, že nechce lékaře obtěžovat svými problémy, když mají dost práce právě s aktuální nákazou. To vede k tomu, že lidé umírají doma, nebo si volají záchranku, až když jim nemohou lékaři pomoci.

Lidé umírají doma, kvůli koronaviru se bojí do nemocnice, varují britští lékaři

Koronavirus

Zpěvák se narodil se 9. prosince 1937 v ukrajinském Užhorodě, dětství prožil v Dačicích a Pelhřimově. Tam se začal učit hrát na klavír. Se skupinou Spirituál kvintet začal spolupracovat od roku 1964. Stálým členem se stal o pět let později.

Spirituál kvintet po šedesáti letech existence zahájil v březnu v pražské Lucerně sérii rozlučkových koncertů. Vančura na nich vystupoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám