Hlavní obsah

Život i smrt předků na snímcích Pavla Vavrouška

Právo, Jan Šída

Pražská Leica Gallery připravila výstavu fotografa Pavla Vavrouška Nová Sedlica, která je tam k vidění do 27. února. Autor si své hlavní téma našel na severovýchodě Slovenska, kam přijel v roce 1971. Civilizací nedotčený kraj ho natolik okouzlil, že tam jezdil celých deset let a zaznamenával vše, co ho v regionu zaujalo.

Foto: katalog výstavy

Z fotografií je patrná romantika drsného kraje severovýchodního Slovenska (Nová Sedlica © Pavel Vavroušek).

Článek

Obrazovou alfou omegou pro něj byla nejen syrová příroda, ale také lidé, kteří žili v podstatě tak jako jejich předci. Důležité pro pochopení vizuální krásy tohoto syrového i neuvěřitelně krutého, ale zároveň krásného slovenského mikrokosmu je jeho zvolení černobílé analogové fotografie.

Okolní příroda si sice říká o barevné zpracování, ovšem černobílá forma zobrazení nás vrací nejen k začátkům tohoto obrazového média, ale i ke kořenům naší civilizace. Díky tomu může naplno vyplout na povrch vše, co doprovázelo tamější obyvatele po celý život, a zároveň jsou všechny tyto fenomény schopny vyvolat v pozorovateli jisté emoce. Život symbolizuje snímek, na němž sedí malý chlapec na koni a hledí do kraje.

Vypadá jako kovboj z klasických westernů režiséra Sergia Leoneho. Dvě ležící přežvykující krávy, pasoucí se ovce a vykukující věž kostela už vracejí celou kompozici z divokého západu do našich končin. Přesto z této fotografie cítíme určitou romantiku a neomezenost svobody.

Smrt asi nejlépe vystihuje snímek, na kterém leží nebožka v rakvi s křížem na prsou a s hořící svíčkou po levici. Ve druhém plánu stojí čtyři pozůstalí, kteří se s ní loučí. Nad nimi je řada svatých obrázků i podobizen členů rodiny. Symbolika pomíjivosti lidského života je z této kompozice velmi patrná.

Těžká práce, která představuje další synonymum života v této oblasti, je vyjádřená udřeným koněm táhnoucím těžké klády lesním porostem. Těžký život, smrt a fyzická práce jsou tři opěrné životní body vesnických lidí v této oblasti.

Pavel Vavroušek k těmto jevům přistupuje s respektem i tichým úžasem.

Jako by nechtěl vstupovat do jejich, do jisté míry neposkvrněného světa.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám