Hlavní obsah

Zemřela herečka Božena Böhmová

Právo, jaš

Ve věku 95 let zemřela v sobotu 25. července herečka Božena Böhmová. Diváci ji znají mimo jiné díky rolím v seriálech Nemocnici na kraji města, Chalupáři či Žena za pultem. Zprávu o jejím skonu přinesl na svém Facebooku spisovatel Miroslav Graclík, stejně tak deník Blesk.

Foto: archiv České televize

Božena Böhmová (vlevo) v televizním seriálu Žena za pultem

Článek

Božena Böhmová se narodila 22. února 1925 v Přísečné u Českého Krumlova. Za druhé světové války odešla do Prahy a hned po osvobození započala hereckou práci v souboru Obratník, který si vytyčil za úkol provozovat pouliční divadlo podle sovětského vzoru.

V roce 1947 odešla do Zlína (tehdejšího Gottwaldova), aby posílila soubor tamního Divadla pracujících. V letech 1952–1960 byla členkou Slezského divadla Zdeňka Nejedlého v Ostravě.

Foto: archiv České televize

Božena Böhmová v televizním seriálu Žena za pultem

V roce 1962 se vrátila do Prahy a získala angažmá v Divadle E. F. Buriana, kde setrvala až do svého odchodu do penze. Objevovat se začala i před filmovou kamerou. Hrála ve snímcích Hrdina má strach (1965), Smuteční slavnost (1969), Já to tedy beru, šéfe (1977), Ten svetr si nesvlíkej (1980) a v dalších.

Příležitostně pracovala pro rozhlas nebo dabing. Její hlas zněl například v pohádce Mrazík (1964).

Při příležitosti sedmdesátých narozenin obdržela od Herecké asociace cenu Senior Prix (1995).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám