Hlavní obsah

Zemřel zpěvák Jiří Cerha ze Spirituál kvintetu a C&K Vocalu

• Aktualizováno

V úterý večer zemřel zpěvák skupiny Spirituál kvintet Jiří Cerha. Stalo se tak třináct dnů po posledním koncertu, který kapela odehrála ve velkém sále pražské Lucerny. „Se zármutkem jsme přijali zprávu, že včera ve večerních hodinách odešel do muzikantského nebe Jirka Cerha řečený Cidla. Zpěvák, skladatel, pedagog, kapelník C&K Vocalu, od roku 2000 člen Spirituál kvintetu. Je nám to moc líto,“ stojí na facebookovém profilu skupiny. Cerhovi bylo 78 let.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Cerha na snímku z posledního koncertu Spirituál kvintetu 13. října

Článek

„Odehráli jsme šestnáct rozlučkových koncertů a pokaždé to bylo stejné. Program byl v podstatě stejný, lidé se s námi pokaždé loučili. Zažili jsme šestnáct výjimečných koncertů, což je v téhle branži opravdu neobvyklé,“ řekl Novinkám.cz těsně po skončení posledního vystoupení Spirituál kvintetu 13. října zpěvák Jiří Cerha (záznam koncertu lze najít na webu Českého rozhlasu zde).

Zároveň prozradil, že plánuje dopsat knihu o skupině C Vocal. To už se mu ale bohužel nepodaří.

Jiří Cerha se narodil 10. června 1943 v Praze. Maturoval v roce 1961 v oboru zahradník na střední zemědělské technické škole, pak studoval herectví a sociologii, přičemž oba obory nedokončil. Hudební vzdělání získal na pražské Lidové škole umění.

V roce 1966 založil společně s Ladislavem Kantorem postupně několik amatérských vokálních souborů a v roce 1970 z toho vznikl C Vocal. Cerha v něm měl skladatelský podíl a byl významnou osobností jako interpret, jehož baryton dodával zvuku skupiny charakteristickou barvu.

Končíme, ale zpívat se nepřestane, rozloučil se Spirituál kvintet

Kultura

V letech 1971 až 1978 byl členem Divadla Semafor v Praze, následně byl takzvaně na volné noze, od roku 1991 byl sedm let hudebním dramaturgem v pražském Divadle Labyrint. Vedoucím C Vocalu byl od roku 1988, v roce 2000 se stal členem Spirituál kvintetu.

Jiří Cerha je také autorem mnoha scénických hudeb, písní pro Divadlo Semafor, pro Realistické divadlo v Praze a pro Divadlo v Příbrami. V roce 1977 získal C Vocal Cenu Melodie.

Zemřel Dušan Vančura ze skupiny Spirituál kvintet

Kultura
Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslední koncert Spirituál kvintetu: zleva Jiří Holoubek, Jiří Cerha a Zdenka Tichotová.

Reklama

Výběr článků

Načítám