Hlavní obsah

Zemřel uznávaný britský režisér Peter Brook

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ve věku 97 let zemřel v sobotu v Paříži britský divadelní režisér Peter Brook. S odvoláním na jeho okolí o tom v neděli informovala agentura AFP. Brook bývá označován za jednoho z nejvlivnějších režisérů 20. století.

Foto: Profimedia.cz

Divadelní režisér Peter Brook

Článek

Brook se narodil ve Velké Británii, ale většinu profesního života strávil ve Francii, v čele pařížského divadla Les Bouffes du Nord.

Ve Francii se Brook rozhodl usadit na konci 60. let. Stal se průkopníkem směru nazývaného World Theatre, který propojuje herce různých národností a etnik a čerpá z odkazů mnoha kultur. Inscenoval v Íránu i v Africe a na svých cestách, divadelních i skutečných, se snažil dopátrat toho, co je divadlo a z jakých společných kořenů pochází.

Jeho nejznámější inscenací je indický epos Mahábhárata, v roce 1985 ji umístil do kamenolomu nedaleko francouzského města Avignon. Místo jeviště diváci viděli reflektory osvětlený skalní útvar se stromy, antukové hřiště a vodní příkop. Herci šestnácti národností tam devět hodin od západu slunce do jeho východu hráli, zpívali, tančili a bojovali. Velkolepé nastudování, které Brook připravoval deset let, bylo v roce 1989 zfilmováno.

Když v 90. letech triumfoval v Británii s hrou Samuela Becketta Šťastné dny, britská kritika ho označila za „nejlepšího režiséra, kterého Londýn nemá“. Vedení divadla Les Bouffes du Nord, v němž působil přes 35 let, Brook opustil v roce 2010. Ještě donedávna na této scéně působil jako režisér.

Reklama

Výběr článků

Načítám