Hlavní obsah

Zemřel umělec Christo známý zahalováním staveb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 84 let zemřel v neděli ve svém newyorském bytě výtvarný umělec Christo, který se po celém světě proslavil zejména zahalováním staveb textiliemi. Informovala o tom jeho kancelář.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Umělec Christo a dílo London MastabaVideo: Reuters

 
Článek

Zesnulý konceptuální umělec se narodil v Bulharsku jako Christo Vladimirov Javačev. V roce 1957 odešel do Prahy, odkud pak utekl do Vídně. Proslavil se v uměleckém páru se svou manželkou Jeanne-Claude, která zemřela v roce 2009. Látkou pokryli oba výtvarníci mrakodrapy, část australského pobřeží, římské hradby, živé stromy či pařížský most Pont Neuf.

Foto: Jan Bauer, ČTK/AP

Christo: Zahalený Reichstag v Berlíně

Jejich zakrytí berlínského Říšského sněmu přilákalo v roce 1995 desetitisíce diváků. V následujících dvou týdnech se na budovu skrytou ve 100 tisíc metrech čtverečních blýskavé fólie přijelo podívat dalších pět milionů lidí z celého světa. Smyslem celé akce bylo podle umělců ukázat jedinečnost skutečnosti, která pomíjí.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Christo: Plovoucí pontony u jezera Iseo

Velkou pozornost upoutal Christo před čtyřmi lety svým projektem plovoucích barevných pontonů, které na dva týdny spojily města u severoitalského jezera Iseo. Prošlo se po nich celkem 1,3 milionu lidí.

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Snímek z května 1983 z Miami, jedno z děl umělce Christa

Loni na jaře média informovala o novém Christově projektu, který měl být podle původního plánu zrealizován minulý měsíc. Pod látkou měl na několik dní zmizet Vítězný oblouk v centru Paříže. Christův tým uvedl, že instalace ve francouzské metropoli bude k vidění v září.

Foto: ČTK

Christo, výtvarník bulharského původu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám