Hlavní obsah

Zemřel komik Sahl, otec moderní politické satiry

– Mill Valley

Zemřel legendární americký komik Mort Sahl. Skonal pokojně na stáří ve svém domě v Mill Valley v Kalifornii. Bylo mu 94 let. Je považován za otce moderní politické satiry. Na mušku si bral především americké prezidenty od Dwighta Eisenhowera po Donalda Trumpa, píše server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Mort Sahl

Článek

Komik si svými kousavými politickými komentáři získal od 50. let minulého století zástupy fanoušků a je považován za inspiraci pro moderní stand-up komediální výstupy. Svými vystoupeními v dobách studené války nastavil laťku pro politickou satiru, píše BBC. Kritickým pohledem nahlížel rovněž na americký způsob života.

Sahl se narodil v kanadském Montrealu a jako dítě se s rodinou přestěhoval do Spojených států, a to do Los Angeles. Svou komediální kariéru odstartoval v klubu v San Francisku, později začal vystupovat po celých USA. V roce 1959 moderoval vůbec první předávání hudebních cen Grammy a ve stejném roce se podílel na udílení filmových Oscarů.

V roce 1960 byl tak populární, že se objevil na obálce časopisu Time Magazine, což se v případě komika stalo vůbec poprvé. Hrál v několika filmech a byl častým hostem v The Tonight Show Johnnyho Carsona na NBC. Později jeho obliba poklesla, ale stand-up výstupům se věnoval do 80. let 20. století.

Sahl se odlišoval od ostatních umělců i svým oblečením. Typickým se pro něj stal svetr a mokasíny, v době, kdy ostatní nosili smokingy. Na pódium přišel s novinami s poznámkami ke svému vystoupení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám