Hlavní obsah

Zemřel Dave Greenfield, autor hitu Golden Brown

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V 71letech zemřel v neděli Dave Greenfield, hráč na klávesy z punkové skupiny The Stranglers. Byla u něj prokázána nákaza koronavirem. Ležel v nemocnici se srdečními problémy, které se vlekly. A právě v nemocnici se nakazil, uvedl list The Irish Examiner.

Foto: Profimedia.cz

Dave Greenfield při koncertu The Stranglers v roce 2019 v Brixtonu

Článek

„V neděli 3. května večer zemřel můj velký kamarád a dlouholetý kolega, hudební génius Dave Greenfield. Odešel jako jedna z obětí velké pandemie v roce 2020,“ uvedl jeho spoluhráč, basový kytarista Jean-Jacques Burnell, který připomněl, že s Greenfieldem hrál 45 let.

Bubeník Jet Black dodal: „Právě jsme, stejně jako celý svět, ztratili drahého přítele a hudebního génia.“ Manažer skupiny Sil Wilcox dodal: „Všichni jsme v šoku, Dave měl laskavou a šlechetnou duši.“

Greenfield výraznou měrou ovlivnil originální zvuk The Stranglers, kteří jako jedna z mála punkových kapel používali pod vlivem The Doors varhany. Ty daly osobitý charakter už raným skladbám No More Heroes, Something Better Changes a Peaches.

Využití kláves pak skupině umožnilo dále se vyvíjet, takže se zařadila mezi přední představitele nové vlny a nového romantismu. Greenfield je také autorem největšího hitu skupiny Golden Brown, kde hrál linku na spinet. Písni původně nevěřili spoluhráči a nechtěla ji ani vydavatelská společnost, podle které se příliš vymykala.

Navzdory textu uspěla na předvánočním trhu, uvedl po letech v rozhovoru pro Novinky Burnell: „Stal se z ní velký hit, ale když jsme ji napsali, museli jsme se obrátit na právníky, aby vůbec vyšla. Byli jsme parta kluků, která měla špatnou pověst, protože jsme se ocitli párkrát ve vězení, takže nás s Golden Brown poslali pryč. Firma měla obvyklé námitky té doby, že na ni nemůžete tancovat a nezní jako Stranglers. A v době, kdy jsme ji vydali, nebyla považována za popovou, to se změnilo, až když se z ní stal celosvětový hit. Přitom je o heroinu.“

Největší hit Stranglers je o heroinu

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám