Hlavní obsah

Zemřel guinejský zpěvák Mory Kanté, popularizátor africké hudby ve světě

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 70 let zemřel v pátek guinejský zpěvák Mory Kanté, který v osmdesátých letech minulého století celosvětově popularizoval africkou hudbu. Proslavila ho zejména skladba Yé ké yé ké z roku 1987, která byla nejdříve hitem v Africe, ale v roce 1988 obsadila i první místa v hitparádách několika evropských zemí. Skladba existuje v různých verzích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mory Kante na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Mory Kanté zemřel v nemocnici v guinejském hlavním městě Conakry. „Trpěl několika chronickými chorobami a často za léčbou cestoval do Francie. To však kvůli koronaviru nebylo možné,“ řekl jeho syn Balla Kanté. „Viděli jsme, že se jeho stav zhoršuje. I tak mě však jeho smrt překvapila, neboť v minulosti měl i horší období.“

V sedmi letech se Mory Kanté učil v Mali zpívat a hrát na koru. V roce 1971 se stal členem Rail Bandu, ve kterém tehdy zpíval Salif Keita. Ten ale v roce 1973 z kapely odešel a hlavním zpěvákem a se stal právě Mory Kanté.

Foto: ČTK

Mory Kanté se narodil v roce 1950 a proslavil se v celém hudebním světě.

V roce 1983 se přesunul do Paříže. Bylo to v době, kdy světem procházela módní vlna afropopu. Přestože za to občas sklízel kritiku, rád míchal svou hudbu se syntezátory či nasamplovanými bicími.

Přezdívali mu Elektronický griot, přičemž slovem griot se v západní Africe označují potulní muzikanti a vypravěči. Vedle zpěvu hrál na kytaru a tradiční africké hudební nástroje balafon a kora.

Reklama

Související témata:
N'Golo Kanté

Výběr článků

Načítám