Hlavní obsah

Ze zavřených galerií: Fragmenty metropole v Czech Photo Centre

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie koronaviru paralyzovala takřka všechny oblasti života, tu kulturní nevyjímaje. Jednou z galerií potýkajících se s touto extrémní situací je pražská Czech Photo Centre. V současné době v ní do 28. února probíhá výstava fotografa Romana Vondrouše Fragmenty metropole 2020, která obrazově mapuje dění v ulicích Prahy za tohoto režimu.

Foto: katalog výstavy

V galerii vystavuje v současné době fotograf Roman Vondrouš.

Článek

Poslední výstavou, která se tam uskutečnila s návštěvníky, byť v omezeném režimu, byly v srpnu minulého roku fotografie ze soutěže Náš svět je nádherný. Následující expozice, navazující na Czech Press Photo, na níž vystavovali tři zahraniční porotci fotožurnalisté, byla veřejnosti většinu času uzavřena, takže ji téměř nikdo neviděl. Australan Chris MsGrath a Američanka Nicole Tungová sice přijeli, ale místo vernisáže bylo možno s nimi natočit jen online zahájení.

„V současné době u nás vystavuje fotograf Roman Vondrouš, absolutní vítěz letošního ročníku Czech Press Photo. Expozici jsme otevřeli pouze online vernisáží za účasti autora. Ten diváky provedl po výstavě formou komentované prohlídky. Byla dostupná na internetu v živém vysílání a je i k vidění v archivu na našich webových stránkách. Paradoxně nám to zvedlo pomyslnou návštěvnost, protože ji sledovaly téměř dva tisíce lidí, zatímco běžně k nám na vernisáže chodí zhruba stovka,“ říká ředitelka galerie Veronika Souralová.

Galerie, stejně jako další zavřené instituce tohoto druhu, ekonomicky balancuje na hraně. Zmizely jí totiž veškeré příjmy, ovšem výdaje zůstaly a naopak se zvyšují tvorbou online programu, který jako jediný umožňuje lidem kontakt s kulturou. Pouze díky generálnímu sponzorovi zatím její existence není bezprostředně ohrožena.

„Situace se stává kritickou. Musím neustále řešit finanční záležitosti. Doufám, že následující výstava spjatá se soutěží Czech Nature Photo už bude pro návštěvníky otevřená. Jedná se o představení tvorby izraelského wildlife fotografa Boase Amidrora. Jsme s ním v kontaktu, plánujeme jeho přílet do Prahy. Je již proti koronaviru naočkovaný, což by mohlo cestování ulehčit, ale nikdo neví, zda budou hranice otevřené. Samozřejmě bychom mohli výstavu odsunout, ale to nechceme. I v této šílené době, která kulturu likviduje, se snažíme ze všech sil, aby výstavnictví fungovalo dál,“ uvádí ředitelka.

Výstava Czech Press Photo, kterou Czech Photo pořádá, by snad mohla začít v dubnu. Snímky budou k vidění ve dvoraně pražského Národního muzea. Organizátoři věří, že se ji podaří zahájit v termínu, byť v omezené formě, ale za přítomnosti veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám