Hlavní obsah

Začínají Letní shakespearovské slavnosti

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nádvoří brněnského hradu Špilberk se odehrají první představení letošního ročníku Letních shakespearovských slavností. Otevře je 21. července inscenace Zimní pohádky. Příběh o letitém přátelství i ničivé žárlivosti se zčásti odehrává v Čechách, které ovšem Shakespeare umístil na břeh moře.

Foto: Viktor Kronbauer

Milujícího otce i žárlivého manžela Leonta v Zimní pohádce si i letos zahraje Michal Isteník.

Článek

V loni premiérované inscenaci režiséra Pavla Kheka alternují postavu žárlivého sicilského krále Leonta Martin Hofmann a Michal Isteník. V roli Leontovy dcery Perdity vystřídá letos Veroniku Arichtevu, která se bude věnovat mateřským povinnostem, herečka Eva Salvatore Burešová.

Po třech představeních v Brně se Zimní pohádka přesune na nádvoří Slezskoostravského hradu a od 28. července se objeví opět na jevišti v Královské zahradě Pražského hradu.

Festival má letos skromnější podobu, na níž se podepsala několikaměsíční koronavirová pauza, kdy nebylo možné nazkoušet inscenaci Bouře, jež měla být v nastudování režisérského dua SKUTR novinkou letošní přehlídky. Diváci si na ni budou muset počkat až do příštího léta.

Oblíbené komedie a dvě derniéry

Čeká je ale zajímavý pohled režiséra Michala Vajdičky na tragédii Hamlet s Jaroslavem Pleslem v titulní roli, rozverná milostná komedie Mnoho povyku pro nic v režii Jiřího Menzela, a především divácky oblíbené komedie Zkrocení zlé ženy a Veselé paničky windsorské.

Tu první hrají ostravští herci v produkci PaS de Theatre a režii Vojtěcha Štěpánka. Vzpurnou Kateřinu alternují Kristýna Leichtová a Erika Stárková a jejího krotitele Petruccia hraje Josef Kaluža. Veselé paničky windsorské se vrací na scénu už dvanáct let. Za popularitu vděčí jak hravé režii Jiřího Menzela, tak výkonům Boleslava Polívky, Simony Stašové, Evy Režnarové, Jaromíra Dulavy, Jaroslava Satoranského a dalších.

Letos naposledy se bude hrát inscenace Dobrý konec všechno spraví v režii J. A. Pitínského, která 22. července otevře program pražských slavností. Hořkou komedii o dívce, která jde tvrdošíjně za svým vyvoleným, nastudoval J. A. Pitínský s Annou Fialovou, Martinem Siničákem, Marií Durnovou, Martinem Dejdarem a dalšími herci.

Svou derniéru budou mít letos i komedie Večer tříkrálový režisérky Jany Kališové, jež se objeví v srpnu na nádvoří Lichtenštejnského paláce na Malostranském náměstí v Praze a tam také 28. srpna program festivalu uzavře.

Budem hrát zas

V Ostravě se bude hrát i dravě dynamická inscenace Komedie omylů a v Bratislavě slovensko-české inscenace Othella a Romea a Julie.

Mottem letošního ročníku shakespearovských slavností je citát ze závěrečné písničky šaška Festeho ve Večeru tříkrálovém, jehož ve festivalové inscenaci hraje Petr Stach. Feste v ní slibuje: Budem hrát zas. A pořád víc.

„Na této větě jsme se s vedením Letních shakespearovských slavností shodli po dlouhém hledání vhodného citátu. Vyjadřuje odhodlání herců za všech okolností hrát a bavit publikum. Myslím, že se na tuto dobu, kdy se herci i lidé vracejí do divadel, velmi hodí. Vážím si jak herců, tak i organizátorů a partnerů Letních shakespearovských slavností, že do tohoto ročníku jdou, s vědomím všech rizik a opatření, jež z letošních Slavností činí výjimečnou událost. Věřím, že diváci to ocení a přijdou se na inscenace podívat,“ říká shakespearolog a překladatel Martin Hilský, letitý spolutvůrce Letních shakespearovských slavností.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám