Hlavní obsah

Vychází dětská kniha o Nicholasi Wintonovi: Šermíř, jenž zachránil stovky dětí

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod pojmem dějinný hrdina si málokdy dokážeme představit člověka z masa a kostí se soukromým životem, nadějemi i pochybnostmi. Pod roušku nevědomosti o tom, kdo vlastně byl Nicholas Winton a také jedna z jeho šesti set šedesáti devíti svěřenců, Věra Diamantová, nahlíží výtvarník Petr Sís ve své autorské knize Nicky & Věra (Labyrint, 64 stran, 395 korun).

Foto: Labyrint

Obal knihy

Článek

Útlá publikace plná jemné ilustrace, určená zejména nejmladším čtenářům, je skromným příběhem s ohromným poselstvím. Překřižují se v ní dva osudy, které spojil blížící se celosvětový konflikt, rodičovské úsilí zachránit ohroženého potomka a nezištná pomoc dobrodince. Ten se v nesvobodné zemi rozhodl zariskovat a pokusit se dostat do bezpečí děti, které by jinak pravděpodobně čekal transport do koncentračního tábora.

Mimo události z přelomu let 1938 a 1939 a slavného Wintonova setkání s přeživšími chráněnci na televizní půdě o téměř půlstoletí později se o tomto úctyhodném muži ví pramálo, což se Sís snaží napravit. Nickyho vykresluje jako burzovního makléře, mluvčího několika jazyky, vášnivého motoristu a rovněž šermíře, jehož olympijskou ambici zpřetrhala druhá světová válka.

Zásadní je ovšem jeho zvláštní souběh pokory a statečnosti, bez něhož by do jednoho z osmi pověstných Wintonových vlaků nikdy nenastoupila tehdy desetiletá Věra, paralelní postava Sísova díla. Hořkosladké vzpomínky zapsané v titulu Perličky dětství, který v dospělosti vydala, se staly přímou inspirací pro vznik nové knihy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám