Hlavní obsah

Všechno, co potřebuješ, je láska… k umění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wall Street, ulice v jižní části New Yorku, je proslulá finančnictvím. Ovšem organizátoři stejnojmenné výstavy v pražské Ville Pellé si toto sousloví vysvětlili po svém. Jde totiž o prezentaci streetartového umění vytvořeného našimi nejlepšími umělci, mimo jiné Pointem, Maskerem, Tronem nebo Eposem 257. Výstava trvá do 7. srpna.

Foto: Jan Šída, Právo

Některá díla jsou netradičně pojatá. Jako třeba In Love od Trona.

Článek

Michal Škapa alias Tron se kdysi vyjádřil, že skutečné umění vzniká mimo galerie. Zároveň ovšem připustil, že tento striktní názor už opustil. Stejně tak část veřejnosti toto poněkud netradiční umění přijala za své, a tak není divu, že se s ním v dnešní době můžeme setkávat nejen na zdech (proto Wall) ulic (proto Street), ale i v renomovaných galeriích. Kromě Villy Pellé je možné se jím v rámci stejnojmenného festivalu kochat v pražských The Chemistry Gallery, Bold Gallery a Karpuchina Gallery.

Aby i případný nepoučený návštěvník výstavy okamžitě pochopil, s čím a s kým bude mít v interiéru tu čest, umístil kurátor Radek Wohlmuth první dílo už na zahradu před vchod. Prostorový objekt In Love od Trona představuje výtvarně upravený kiosek a velký světélkující nápis Love. Jako by láska byla hlavním hnacím motorem na první pohled drsných pouličních writerů.

V prvním patře vily je ukázka výtvarného minimalismu. Petr Königsmark alias Zeb One pracuje s geometrickou abstrakcí a černobílým kontrastem podobně, jako to dělal Kazimir Malevič. O patro výš se už dostává ke slovu figurativní a komiksová tvorba. Komiksovou vizuální zkratkou je bezpochyby inspirováno Tronovo letošní dílo Help Me, na němž figura valí do kopce věčné břímě.

Velkoformátová práce Ondřeje Vyhnánka alias X-Doga Looking for a Boyfriend (2022) připomíná rukopis amerického výtvarníka Keitha Harringa, který byl velmi ovlivněn estetikou graffiti. Nefigurativní abstrakci s impresionistickými prvky zase představuje tvůrce Matěj Olmer, známý jako Bior. Na jeho obrazech dominuje modrá barva se zelenými doplňky.

V podkroví jsou vystaveny nejen obrazy, ale i prostorové objekty. Jeden z nich tvoří velké stříbřitě kovové písmeno S s použitými plechovkami od barevných sprejů. Možná chtěli vzdát autoři symbolicky hold svému řemeslu.

Jestliže byla na začátku v souvislosti s Tronovým dílem zmíněna láska, je třeba říct, že podstatou tvorby graffiti je láska. K umění jako takovému, ale i k adrenalinu, který často pouliční tvorbu doprovází, a v neposlední řadě k vytváření něčeho nového.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám