Hlavní obsah

Vrací se Marie Terezie. Bojuje o dědictví i manžela

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrací se Marie Terezie. Na obrazovce České televize ji divák zastihne na Nový rok, jak prohrává válku o habsburské dědictví. A zatímco zoufalá panovnice začne hledat pomoc na bojišti u barona Trencka, za jejími zády zachraňuje prázdnou habsburskou pokladnu její manžel František Štěpán obchody, které by se jí ani trochu nelíbily.

Foto: Česká televize

Stefanie Reinspergerová a Vojtěch Kotek jako Marie Terezie a František Štěpán Lotrinský.

Článek

V pokračování dvojdílné minisérie o jediné ženě na českém trůnu, s níž přišla Česká televize před dvěma lety, se vrátí všechny hlavní postavy. Jen představitelku mladinké panovnice, rakouskou herečku Marii Luisu Stockingerovou, vystřídá Rakušanka Stefanie Reinspergerová. Matku Marie Terezie hraje Zuzana Stivínová a Františka Štěpána Vojtěch Kotek, vrátí se i Táňa Pauhofová jako dvorní dáma Eliza Frizová. Po celkově třetím dílu z minisérie, který bude mít premiéru na Nový rok, odvysílá ČT 1 neděli 5. ledna čtvrtý díl.

„V nových dílech se dostáváme více do té politické hry, kde se může František Štěpán více projevit. Byl velký obchodník, jeden z nejbohatších lidí své doby. A na válku je vždy potřeba spousta peněz,“ uvedl Kotek.

„Podle mě je to tentokrát hlavně o osamělé ženě, která se snaží dělat politiku ve světě ovládaném muži. V tom vidím modernost tohoto příběhu,“ řekla Reinspergerová, jíž prý až tato role pomohla si uvědomit, že Marie Terezie byla jen člověk a dělala i chyby. „U nás v Rakousku je vnímána převážně v pozitivním světle.“

Dvojnásobná sledovanost

S pokračováním tvůrci původně nepočítali. Vysoká sledovanost dvojdílného filmu však koprodukční partnery ze tří dalších zemí bývalého Rakousko-Uherska zlákala k myšlence, že vyprávění o dívce usilující o trůn by mohlo zavést diváky i do let, kdy už byla zralou ženou a několikanásobnou matkou.

„Rozhodující byli Rakušané jako náš největší partner. Marie Terezie měla většinou dvojnásobnou sledovanost, než je na stanicích, které minisérii vysílaly, běžné,“ řekl kreativní producent Jan Maxa. Minisérie se úspěšně odvysílala i v Německu, Francii, Itálii a dalších zemích.

Podle scenáristky Mirky Zlatníkové se v nových dílech bude Marie Terezie učit zacházet s mocí, ale také pocítí dopady svého postavení na osobní život. Manželská krize je na obzoru.

Dík českým historikům

„Nikdy se už nedozvíme, jak ti dva věci řešili, ale víme, co řešili. Například svůj vztah k Prusku. Zatímco Marie Terezie válčila s králem Fridrichem II., František s ním čile obchodoval. Marie Terezie barona Trencka obdivovala, ale František Štěpán správně odhadl, že je psychopat,“ vysvětlila Zlatníková, kde v osudech panovnice hledala dramatická místa, na nichž by se dala stavět manželská zápletka.

A zatímco o Trenckovi se prý hodně dozvěděla díky českým historikům, o Štěpánu Lotrinském u nás příliš materiálů nebylo. „Naštěstí v té době vyšla v Německu velká monografie,“ řekla.

A protože projektu rakouská veřejnoprávní televize věří, připravují se ještě další dva díly. Minisérie by jich tedy měla mít celkem šest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám