Hlavní obsah

Vítá vás Liebiegstadt. Monumentální památky severočeských textilních baronů

Velké množství romantických, ale i temně monumentálních památek po sobě zanechali na Liberecku Liebiegové, rod textilních baronů z přelomu 19. a 20. století.

Foto: Archív Stanislava Dvořáka

Liberecká Výšina. Rozhledna má dělat dojem středověkého hradu.

Článek

Zakladatelem dynastie byl Johann Liebieg (1802–1870), který přišel do Liberce (tehdy Reichenberg) jako chudý tkadlec v roce 1818. S bratrem Franzem (1799–1878) si otevřeli textilní obchod. Johann ale myslel ve velkém a chtěl sám vyrábět. Najal si v Liberci dílnu, kde měl 12 ručních stavů a v roce 1828 už koupili vlastní přádelnu. Franz se pak osamostatnil.

Johann vydělával tolik, že továrnu zvětšil a ve třicátých letech už tam pracovaly zhruba tři stovky lidí. Dále si založil bavlnářské provozy ve Svárově, v Železném Brodě a v Raspenavě. V Uhrách si koupil sklárnu a v Čechách vyráběl i břidlicové tašky, vápno, dřevo, zrcadla nebo pivo. Ke konci života měl asi 5000 zaměstnanců.

Život průměrného dělníka v devatenáctém století je z dnešního pohledu naprosté peklo, podmínky práce byly hrozné, životní úroveň katastrofální, jenže právě Johann Liebieg zřejmě nebyl jen vykořisťovatel, o lidi se na dobové poměry dost staral. Zajímal se o jejich stravování a vzdělání, postavil jim sídliště Liebiegstadt a některým poskytoval také bydlení zdarma.

Foto: Archív Stanislava Dvořáka

Liebiegovo městečko

Foto: Z knihy Stanislav Dvořák: Sudetský tulák

Liebiegstadt – Liebiegovo městečko

Heinrich Liebieg (1839–1904) zase nechal postavit Libereckou výšinu, malebnou rozhlednu s restaurací.

Nejvíc peněz do nádherných reprezentativních staveb investoval Theodor Liebieg (1872–1939). Tento baron a magnát, jeden z nejbohatších lidí v Rakousku-Uhersku, ovládl i další textilky v Čechách, Uhersku a v Alsasku.

Foto: Archív autora

Theodor Liebieg ve svém vozidle

Byl to jeden z prvních automobilistů v zemi. V roce 1893 koupil auto značky  Benz a léta se pak účastnil různých závodů. V roce 1907 založil Libereckou továrnu automobilů R. A. F. (Reichenberger Automobil Fabrik), která ovšem rychle zanikla – spojila se s firmou Laurin & Klement a výroba automobilů v Liberci v roce 1916 skončila. Theodor se bohužel na stará kolena zapletl s nacisty a po válce byla rodina odsunuta.

Ale zpět do 19. století. Díky Liebiegům se stalo z městečka pod horami velké moderní industriální centrum. Továrny přitáhly tisíce lidí z venkova a  Liberec se stal druhým největším městem v Čechách. Už v roce 1897 tam měli tramvaj.

Unikátní zaměstnanecké městečko Liebiegstadt najdete v kopcích kousek od centra Liberce. Zachovalo se velmi dobře. Nejznámější částí je náměstíčko Pod Branou z let 1911–1912, kde si hned povšimnete domu s věžičkou a průjezdem. Původně byly v domech i obchody a dívčí škola. V okolí narazíte i na několik skutečně luxusních vil.

Foto: Archív Stanislava Dvořáka

Liebiegova vila

Foto: Archív Stanislava Dvořáka

Liebiegova vila

Pod kopcem v Jablonecké ulici stojí Liebiegova vila, nebo chcete-li „zámeček“, romantizující historizující stavba libereckého stavitele Adolfa Bürgera. Základ vznikl podle návrhu vídeňského architekta Humberta Walchera von Molthein. Autorem přístavby je Norimberský architekt Jakob Schmeissner.

Kolem romantické přehrady Harcov se pak můžete vydat k Liberecké výšině. Po krátkém stoupání se vynoří ze stromů hrad. Ve skutečnosti byla historizující budova postavena až v roce 1901 podle návrhu Josefa Schmitze a Jakoba Schmeissnera. V roce 2012 byla pěkně zrestaurována. „Hradní věž“ je otevřená a umožňuje pohledy na město a Ještěd. Dole funguje restaurace.

Foto: Archív Stanislava Dvořáka

Liberecká Výšina. Rozhledna má dělat dojem středověkého hradu.

Foto: Archív Stanislava Dvořáka

Lidové sady na staré pohlednici

Pod kopcem stojí zahradní restaurace Lidové sady (Volksgarten). Romantická stavba, opět podle návrhu Jakoba Schmeissnera, vznikla ve stejné době.

Blíže centru se tyčí mohutná budova Severočeského průmyslového muzea, postavená v roce 1898 podle plánu firmy Griesbach a Dinklage. Johann Liebieg byl prezidentem muzejního kuratoria a Heinrich Liebieg odkázal muzeu své umělecké sbírky.

Hned vedle ní stojí další velká stavba – Lázně Františka Josefa I. z roku 1902. Navrhl je Vídeňan Peter Paul Brang. Uvnitř najdete výstavu Heinrich von Liebieg a také část jeho uměleckých sbírek.

Foto: Archív Stanislava Dvořáka

Severočeské museum

Foto: Archív Stanislava Dvořáka

Císařské lázně

Foto: Archív Stanislava Dvořáka

Liberecká radnice na staré německé pohlednici. Už její architektonický styl říká poměrně jasně: Tady jsou Sudety.

Největší stavbou spojenou s Liebiegy je známá radnice s obří věží z roku 1893, která vyniká až strašidelně temným severským charakterem. Pokud ještě někdo váhal, jestli je v Sudetech, tato radnice ho svým architektonickým stylem „praští“ po hlavě. Naposledy si radnice v roce 2019 všimli američtí filmaři, kteří ji použili do filmu Spider-Man: daleko od domova.

Ponurá detektivka z okolí Kadaně

Kultura

Franz Liebieg mladší věnoval na stavbu 100 000 zlatých. Město pak nechalo Franzovi a Heinrichovi udělat sochy, ale nedochovaly se. Více než stoletá radnice podle návrhu Franze von Neumanna z Vídně dominuje městu dodnes.

Mohlo by vás také zajímat:
Sudetský tulák. Karel Čapek v Sudetech
Sudetský tulák. Fresky ze zmizelého Doupova zachraňovali pod hlavněmi sovětských tanků
Sudetský tulák. Pražský orloj stvořil mistr Mikuláš z Kadaně
Sudetský tulák. Ze zmizelého města Přísečnice pocházeli umělci známí až v Číně
Sudetský tulák. Za tajemstvím 500 let starého dolu v Krušných horách
Sudetský tulák. Zpustlé zámky v pohraničí dýchají těžkou nostalgií
Sudetenquell. Oficiální minerálka SS pocházela ze zapadlé vísky v Čechách
Sudetský tulák. Zámek Jezeří se málem zřítil do dolů
Sudetský tulák. Odsunuli ji a zbili. Přesto Němka odmítla nenávidět své milé Čechy
Sudetský tulák. Porsche byl český rodák, vizionář a Hitlerův miláček
Sudetský tulák. Most zažil v roce 1918 pouliční bitvu s Němci
Sudetský tulák. Nacisté zneužili kadaňský masakr z roku 1919
Sudetský tulák: V pohraničí postavili hřbitov zmizelých měst a vesnic
Sudetský tulák. Zámek osobního lékaře Františka Josefa zůstal opuštěný
Sudetský tulák. Falešná videa dělali už nacisté
Sudetský tulák. Děsivé záběry zániku města Most
Sudetský tulák. Zapadlá horská městečka se kdysi topila ve stříbře a luxusu
Sudetský tulák. Město duchů lákalo filmaře, pak ho srovnali se zemí
Sudetský tulák. Český šlechtic projel před 500 lety svět a psal moderní úvahy
Sudetský tulák. Bída a Klüppelsack. Úvahy nad reportážemi z 20. let
Sudetský tulák. Židovské Teplice komunisté srovnali se zemí
Egerlandština není fantasy jazyk, zněla v Čechách

Reklama

Výběr článků

Načítám