Hlavní obsah

Vinohradské divadlo sází na mládí

Právo, Radmila Hrdinová

Režisér Daniel Špinar posílil od nové sezóny umělecký soubor Divadla na Vinohradech. Absolvent herectví a režie na pražské DAMU má kromě hereckých zkušeností na svém kontě již režie v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, Klicperově divadle v Hradci Králové, pražském Národním divadle či Divadle v Celetné. Momentálně zkouší Figarovu svatbu v Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Povídali jsme si společně s dramaturgyní DnV Klárou Novotnou.

Foto: Pavel Kolský , Právo

Režisér Daniel Špinar a dramaturgyně DnV Klára Novotná.

Článek

Jubilejní vinohradská sezóna je za námi, čím překvapí ta nová?

Novotná: Jubilejní sezónu vnímáme jako jistý dramaturgický i inscenační posun a v tomto směru bychom na ni rádi navázali. Překvapivé bude zřejmě složení, z nichž většina pracuje v DnV vůbec poprvé. Režisér David Drábek připravuje Věc Makropulos, Dan Špinar nastuduje Büchnerova Vojcka a Ivan Rajmont komedii Lea Birinského Mumraj. Kromě toho se diváci mohou těšit na Nashova Obchodníka s deštěm v režii uměleckého šéfa Martina Stropnického. Ve zkušebně uvedeme v české premiéře pod názvem Transit hru Astrid Saalbachové v režii Štěpána Pácla, druhý titul připraví tamtéž Natálie Deáková.

Takže jistá sázka na mládí?

Novotná: Dalo by se to tak říci. Špinar, Deáková a Pácl patří dokonce k nejmladší režisérské generaci. Ale především má každý z režisérů svůj výrazný rukopis a originální jevištní vidění. Takže doufáme, že přinesou do souboru energii a hrám zajímavou a razantní interpretaci.

Co vede mladého režiséra k přijetí nabídky angažmá v DNV?

Špinar: Vždycky mě lákalo velké jeviště, mám slabost pro operu a spektakulární představení.

Ale právě Vojcek je inscenován převážně na malých scénách…

Na velkém jevišti vynikne téma masy, metafory světa. Velký prostor a gesto by měly Büchnerovi vrátit kvalitu expresionistické básně. Vojcek je známý titul, ale na Vinohradech se nikdy nehrál, takže je šance představit ho v jiné než stereotypní podobě.

Oceňuju, že vedení DnV jde do rizika divácky náročného titulu právě na velké scéně. To souvisí i s důvody, proč jsem přijal nabídku DnV. Mám pocit, že se zde právě teď cosi mění, o něco se dramaturgicky i inscenačně usiluje, o čemž pro mne v minulé sezóně vypovídá Horváthova hra Na krásné vyhlídce v režii Michala Dočekala nebo Morávkův Višňový sad.

Vinohrady mladé režiséry přesto nikdy moc nelákaly…

Špinar: A přitom je to divadlo s jedním z nejlepších hereckých souborů, ne-li nejlepším, nádhernou budovou i jevištěm! Jde o to, nebát se krok za krokem občerstvovat dramaturgii, což se děje. Rozhodně nemám obavu, že bych tu zkameněl. Zatím jsem neměl žádný komunikační problém s herci ani s vedením, naopak mám pocit dost velké svobody. Toto divadlo prostě provázejí předsudky, které neodpovídají skutečnosti.

Doba, kdy režisér soustavně pracoval se souborem, se vytrácí, chcete na ni navázat?

Špinar: Určitě. Je mi blízké domácí prostředí, kdy dramaturgie vychází z herců a společných témat a práce má kontinuitu, baví mě přemýšlet o souboru, zvláště když je plný tak vynikajících hereckých osobností jako na Vinohradech. Pokud zde zůstanu, těším se na intenzívní práci, která by spoluvytvářela charakter divadla.

Novotná: To je práce na několik let dopředu, nelze dramaturgicky stavět každou sezónu samostatně, je třeba sledovat jak témata, která vycházejí ze společnosti, tak impulsy ze souboru.

Špinar: Potenciál vinohradské scény je obrovský a hrozně rád bych byl součástí procesu, který by vedl k jeho naplnění. Vinohrady pro mě mají svého génia loci jako žádné jiné divadlo. A líbí se mi současný trend, kdy se nadechují k větší divadelnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Pečení holubi v Naivním divadle

Loutkáři si hrát umějí. Romea a Julii předvedou s dvěma brambory, kostra na provázcích se jediným hmatem rozloží na kostičky, druhým zase složí, loupežníci...

Zmizelý život Smetanovy Prodané nevěsty

Erbovní českou operu má pražské Národní divadlo na repertoáru prakticky setrvale od svého otevření. Ovšem tempo pořizování nových nastudování se v posledních...

Výběr článků

Načítám