Hlavní obsah

Uspěje Nabarvené ptáče na Oscarech?

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynulý rok patří v domácí kinematografii spíše k těm podprůměrným, ale několik snímků se přece jen z celkově nepříliš radostné bilance výrazně vymyká.

Foto: Jan Dobrovský

Nabarvené ptáče zaujalo i na prestižním filmovém festivalu v Benátkách.

Článek

Velký domácí i mezinárodní úspěch zaznamenala adaptace románu Jerzyho Kosinského Nabarvené ptáče, kterou natočil Václav Marhoul. Do kin na ni přišlo skoro 100 tisíc diváků, dostala se do hlavní soutěže festivalu v Benátkách i do širší nominace na Oscara za nejlepší mezinárodní film. Jestli bude na Oscara skutečně nominován, se dozvíme už 13. ledna.

Velmi zdařilý je snímek Jiřího Mádla Na střeše, který se citlivě i vtipně a s brilantním hereckým výkonem Aloise Švehlíka zabývá nejen aktuálním tématem soužití různých kultur.

Foto: Cinemart

Tereza Voříšková a Vojtěch Kotek (Vlastníci)

Z komedií, které jsou jedním z nejpopulárnějších žánrů, uspěl Jiří Havelka s filmem Vlastníci, Martin Horský s Ženami v běhu, Jiří Vejdělek s adaptací bestselleru Poslední aristokratka i Radek Bajgar s Teroristkou. Ostatní takzvaně romantické komedie však celkovou úroveň domácí tvorby výrazně snižují.

Úspěšné byly i některé dokumenty, například Forman vs. Forman nebo Jiří Suchý: Lehce s životem se prát, který získal na MFF Karlovy Vary Cenu diváků deníku Právo. Pro diváky amerických filmových sérií byl tento rok ve znamení konce Avengers, kteří se rozloučili názvem Avengers: Endgame a Star Wars, jejichž devátý film má podtitul Vzestup Skywalkera.

Dobrou zprávou pro milovníky evropské tvorby je pěkná řádka filmů, které stojí za vidění, od britského Pardon, nezastihli jsme vás Kena Loache přes španělský Bolest a sláva Pedra Almodóvara k francouzským filmům Výjimeční, Bídníci nebo chytré komedii Tenkrát podruhé, která bude mít českou premiéru 2. ledna 2020.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám