Hlavní obsah

Umění v časech korony. Praha uvítá mezinárodní výstavu Helpful Art in Covid

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První výstava projektu Helpful Art in Covid začne 8. září na Výstavišti Praha Holešovice jako součást multikulturního festivalu Praha Září - Jdu ven.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Rouška na zdi Johna Lennona v Praze

Článek

Mezinárodní putovní výstava Helpful Art in Covid mapuje umění, které vzniklo v době pandemie Covidu všude na světě. Bude obsahovat práce umělců z více než 60 zemí.

Součástí výstavy bude sbírka originálních ručně šitých roušek. V jejich šití vynikali právě Češi a nejslavnější byla rouška na Lennonově zdi v Praze, jejíž fotografie obletěly svět.

„Součástí výstavy bude sbírka roušek. To, že Češi začali šít doma roušky, byl absolutní fenomén ve světě. Nám se sešlo asi 80 roušek, máme od Ester Geislerové i Jany Plodkové - mimochodem Jana Plodková vymyslela slogan moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě,” uvedl v pondělí hlavní organizátor výstavy Pavel Šťastný.

„Máme v tuto chvíli počiny ze šedesáti zemí a budeme hledat dál. Ve chvíli, kdy výstava pojede do zahraničí, budeme se spojovat a výtvarníky, kteří tvořili v době covidu v dané zemi. A výstava může dál narůstat.”

Rozsvítit to tady

„Shodli jsme se, že náš pohled je takový, že korona to tady na jaře zhasla, a bylo by dobré to rozsvítit a dodat všem skrz kulturu naději, že to brzy skončí. Od 8. září budeme na výstavišti, asi 25 produkcí se tam vystřídá, budeme dodržovat pravidla, aby kapacita byla přiměřená a nehrozila rizika. Máme to konzultováno i s hygienickým týmem. Venku by to mělo být v pohodě, nemělo by to být něco nebezpečného,” dodal spolupořadatel David Gaydečka

„Děkuji Pavlovi a kolegům, kteří podpořili tuto výstavu, která tam bude po celou dobu. Je skvělé, že tam budem mít nejen kulturu jako hudba, divadlo, která trochu chyběla, ale i výstavu, která bude hovořit i o tom, co se vše přihodilo a jak se celý svět spojil do boje proti konoronaviru.”

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám