Hlavní obsah

Studio DVA uvedlo hru Petra Zelenky o bulváru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bulvární aféra kolem údajného milostného poměru tehdy slavného fotbalisty Davida Beckhama se stala námětem nové divadelní hry Beckham režiséra Petra Zelenky ve Studiu DVA. Hlavní roli ztvárnil Jaroslav Plesl. Inscenace není navzdory názvu ani tak o fotbalistovi nebo o fotbale, ale o síle mediální manipulace a světě bulvárních zpráv.

Foto: Studio DVA

Elizaveta Maximová

Článek

Námětem pro vznik hry je situace z roku 2004, kdy mladá žena Rebecca Loosová uvedla, že měla poměr s nejslavnějším fotbalistou své doby Davidem Beckhamem. Britský publicista a mediální poradce Max Clifford se rozhodl z možná drobné aférky udělat skandál století a udržet jej na titulních stranách světového tisku dlouhé týdny.

Clifforda hraje Plesl, Beckhamovu sekretářku hraje Elizaveta Maximová, v dalších rolích bulvárních novinářů, jejich spolupracovníků anebo obětí diváci uvidí Miroslava Hanuše, Kryštofa Hádka, Boba Klepla, Zuzanu Stavnou či Lucii Pernetovou.

„Je to absolutně současné téma. Především Maxův slogan ´Pravda neexistuje´. On byl fenomenální, a i jen desetina jeho zdramatizovaného života vydá na pěknou komedii a napínavou zápletku,“ řekl o inspiraci ke své komedii Zelenka. Clifford stál za největšími skandály své doby. Přes 30 let cynicky žongloval s intimními informacemi ze života světových celebrit. Jedněm pomohl ke vzestupu a slávě, druhým do vězení.

Foto: Studio DVA

Jaroslav Plesl

Zelenka se pokoušel v inscenaci přijít na kloub tomu, co žene kupředu člověka, kterému není nic svaté. „Navíc se můžu trochu otřít o tu nudnou hru s flekatým koženým míčem, a naopak se trochu zastat bulváru. Prostě vrátit do světa rovnováhu, což přesně dělával i Max,“ řekl s nadsázkou. Při psaní sice vycházel z existující kauzy, ale velký prostor dal své fantazii. Takže přestože vycházel ze skutečných událostí, nejedná se o dokumentární drama na jevišti.

Režisér, scenárista a dramatik Zelenka patří k nejoriginálnějším českým filmovým i divadelním tvůrcům, jeho divadelní hry slaví velké úspěchy i v zahraničí. Jeho prvotina Příběhy obyčejného šílenství, vzniklá ve spolupráci s Dejvickým divadlem, dostala i filmovou podobu. Ze stejnojmenné divadelní hry, kterou Zelenka také napsal pro Dejvické divadlo, vznikl před několika lety komediální seriál Dabing Street.

Zelenkovy filmy dosáhly téměř kultovní slávy. Počínaje debutem Knoflíkáři z roku 1997 jsou poznávacím znamením jeho tvorby vedle absurdního humoru a lidských deviací také neúcta k institucím, k zaběhaným historickým výkladům, společenským konsenzům či národním mýtům.

Reklama

Výběr článků

Načítám