Hlavní obsah

Stellan Skarsgård hraje raději očima než slovy

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nejsympatičtějším hostům právě probíhajícího Berlinale patřil, jako ostatně všude, kam přijede, švédský herec Stellan Skarsgård (Mamma Mia, Avengers: Age of Ultron, Borg/McEnroe a také Nabarvené ptáče).

Foto: ČTK

Stellan Skarsgård mezi svými fanoušky na Berlinale.

Článek

Nejenže ochotně odpovídal na otázky, ale po tiskové konferenci si ještě chvíli povídal v hloučku novinářů, rozdával autogramy, a dokonce fotil selfie, což je vstřícnost na velkých festivalech nevídaná. Většina hvězd jeho velikosti se tak chová jen na červeném koberci k fanouškům před objektivy fotoaparátů a kamer.

Skarsgård hraje hlavní mužskou roli v převážně ženském filmu Hope (Naděje), který natočila scenáristka a režisérka Maria Sødahlová. Jde o příběh ženy, která se po dvacetiletém, již značně zvětralém vztahu se starším mužem a otcem šesti dětí dozvídá, že má nádor na mozku. Vše nasvědčuje tomu, že je to nález fatální, ale vždycky zbývá ještě alespoň nějaká naděje, a to nejen v otázce přežití.

„I když je to velmi osobní film, cítila jsem velkou odpovědnost za to, aby nebyl osobní až příliš, aby nebyl sentimentální a byl dostatečně zajímavý pro diváky. Je proto víc o životě než o smrti, jde v něm víc o lásku než o přežití rakoviny, a to je důležité pro každého, ne jenom pro ty, kdo bojují s nemocí,“ řekla Sødahlová.

Herečka Andrea Bræin Hovigová, která hraje hlavní ženskou roli, to potvrdila, když zdůraznila: „Nehrála jsem Marii, ostatně si nejsme ani podobné, ani nemáme stejnou chůzi či gesta. Hrála jsem fiktivní postavu Anju a snažila se vžít do jejích pocitů tak, jak byly napsané ve scénáři.“

Stellan Skarsgård pak mimo jiné řekl, že právě hraní v takovém filmu je pro něj skutečná herecká práce. „Je to hraní mezi řádky. Není v něm nejdůležitější to, co se říká, ale co se vyjádří obrazem, mimikou, gesty. Jde o řeč očí, řeč těla,“ konstatoval.

Film Naděje uvede Bontonfilm do českých kin 16. dubna.

Stellan Skarsgård: Je obtížné mě obsadit do artového filmu

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám