Hlavní obsah

Sólista baletu Národního divadla Adam Zvonař: Jedinou výhodou v této době je čas

Právo, Andrea Zunová

První sólista baletu Národního divadla Adam Zvonař nezahálí ani v nouzovém stavu, kdy jsou zavřená divadla. Tanečník, oceňovaný za svou eleganci a vynikající techniku, kterou předvádí v hlavních rolích baletních představení, pořádá online lekce baletu pro malé i velké. Možná dojde i na online baletní vystoupení, jako tomu bylo při jarním nouzovém stavu. Tehdy tančil i se svou ženou Radkou, demisólistkou baletu Národního divadla.

Foto: Pavel Hejný

Adam Zvonař

Článek

Máte hodně zájemců o své online lekce?

Lekce baletu online jsem začal pořádat v první vlně koronavirových restrikcí. Zájemců je opravdu hodně, převážně dětských tanečníků. Ale hlásí se i dospělí, kteří se chtějí zlepšovat. Myslím si, že je to dobré odreagování od všech negativních zpráv kolem nás.

Jak lekce probíhají?

Technicky je to jednoduché, používám aplikaci Zoom. Účastníkům stačí prostor dva krát dva metry a místo baletní tyče poslouží třeba židle. Každá lekce má pětapadesát minut.

Měl jste baletní lekce i v normální době. Jaké to je bez fyzického kontaktu v tanečním sále?

Osobní kontakt je důležitý, ale pokud něco milujete, uděláte cokoli, abyste v tom mohli pokračovat. O to víc si vážím osobních setkání. Z jarních lekcí to vyústilo v Letní lekce baletu, na nichž jsme měli možnost užít si to všichni pohromadě. Myslím si, že nejen já na to nikdy nezapomenu.

Foto: Profimedia.cz

Adam se svou ženou Radkou při jarním on-line představení.

Divadla jsou zavřená, přesto zkoušky stále probíhají. Co zkoušíte vy?

Momentálně zkoušíme plánovanou premiéru baletu Phoenix. Jednu výhodu v této zvláštní době vidím. Je jí čas. Máme opravdu čas vše kvalitně nazkoušet. Doufám, že v budoucnu budeme mít možnost to ukázat divákům. Věřím v to a těším se.

Plánujete třeba s vaší ženou Radkou zase nějaká online vystoupení, jako tomu bylo na jaře?

Baletní představení online nezáleží na nás, ale na vedení divadla. Co však mohu prozradit, je, že se všichni v Baletu Národního divadla snaží o alternativní program. Tak nám držte palce, ať vám můžeme brzy zatančit online nebo naživo.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám