Hlavní obsah

Sen noci svatojánské zazní na Hradě v angličtině

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze 29. a 30. července uvede společnost Prague Shakespeare Company Shakespearovu komedii Sen noci svatojánské v angličtině. Uskuteční se v Královské zahradě Pražského hradu v rámci Letních shakespearovských slavností.

Foto: Milan Malíček, Právo

Areál Letních shakespearovských slavností

Článek

Nepůjde o historickou angličtinu doby Shakespearovy, ale o moderní jazykovou úpravu, kterou vytvořil scenárista Jeffrey Whitty. Jeho verze je přístupnější dnešnímu divákovi, přitom respektuje Shakespearův odkaz. Představení doprovázejí české titulky.

Sen noci svatojánské nastudoval britský divadelní herec Hammed Animashaun. Ten si k Česku vytvořil vztah během nedávného natáčení fantasy seriálu Wheel of Time s Rosamund Pikeovou v hlavní roli a rozhodl se připojit k Prague Shakespeare Company coby spolurežisér.

„Hammed exceloval v cenami ověnčené inscenaci tohoto titulu v Anglii. Jeho originální pojetí role Bottoma ji přiblížilo mladé generaci,“ říká vedoucí souboru a spolurežisér inscenace Guy Roberts. Podle něho se komedie o útěku čtveřice mladých lidí do athénského lesa, aby zjistili mnoho nových věcí o sobě i svých blízkých, stala dnes znovu aktuální.

„Podobnou zkušenost si většina z nás odnáší z období lockdownu. Všichni jsme byli nuceni se podívat na vlastní život, co je pro nás důležité, koho milujeme, čeho si ceníme a co od života chceme. Tytéž otázky si kladou i Shakespearovy postavy, když opouštějí společnost a vydávají se do kouzelného lesa,“ tvrdí Guy Roberts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám