Hlavní obsah

S jednou vstupenkou na dvě představení a dva žánry

Právo, Miroslav Homola

Ukojit hlad po divadle, který, jak všichni divadelníci předpokládají, musí být značný se originálním způsobem rozhodli v Městském divadle Brno. V pátek se uskuteční neveřejné premiéry dvou představení. Činohry a muzikálu. Oba kusy s hodinovou „stopáží“ se budou dávat s přestávkou najednou.

Foto: Miroslav Homola

Režisér Stanislav Moša

Článek

„Tak tomu bude i poté, co se konečně uvolní protiepidemická opatření a divadla se zase otevřou veřejnosti. Doufáme, že tímto krokem vyjdeme vstříc všem, co se na nás těší, stejně jako my se těšíme na ně. Protože víme, že jsou lidé, kteří chodí jen na činohru, nebo jen na muzikály, přinášíme jim tímto způsobem možnost prožít oba žánry během jednoho večera. A vzhledem k titulům obou premiérových přestavení věříme, že se budou líbit,“ vysvětlil záměr autor nápadu a režisér obou představení Stanislav Moša.

Divadlo vsadilo nejen na nápad, ale i na silné autorské kalibry. Vždyť v jednoaktovce Hrabal a muž u okna půjde o jednoho z neslavnějších českých spisovatelů vůbec. Pikantní je, že inscenaci vytvořil německý dramatik a spisovatel žijící v blízkosti českých hranic Bernhardt Setzwein. „Dokonale pochopil Hrabalovu literární poetiku a umí ji divákům nabídnout. Poetická tragikomedie je svéráznou poctou jak Hrabalovi, tak středoevropské mentalitě. Bude na co se těšit, “ popsal Právu režisér.

Zkoušky na Hrabala si nenechal ujít, byť sám režijně asistuje druhému - muzikálovému představení, ani Stanislav Slovák. „S těmito dvěma kusy to bude bezesporu velmi příjemně strávený večer. Zatím si ho můžeme užít jen sami, ale věřím, že už brzy se o zážitky z obou inscenací podělíme i s diváky,“ svěřil se Právu .

Druhou podívanou po přestávce bude v evropské kontinentální premiéře romantická muzikálová komedie První rande, trojice amerických autorů (hudba a texty Alan Zachary, Michael Weiner, mluvené části Austin Winsberg). „I když pro všechny spolutvůrce představoval jakousi psychoterapii, nakonec vznikl skvostný muzikálový kousek plný humoru, zábavy i ironického pohledu na současný život třicátníků,“ uvádí k premiéře muzikálu, který se pro české publikum zrodil v „karanténě“  dramaturg brněnské inscenace Miroslav Ondra. Ostatně pandemie se podepsala i pod londýnskou premiéru. „First Date“, která se měla odehrát v říjnu loňského roku místo před diváky, skončila na streamovací platformě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám