Hlavní obsah

Rolling Stones zdokumentovali turné

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární rocková skupina Rolling Stones vydává v pondělí 2CD Live Licks, vzpomínku na své poslední celosvětové turné. O velkoleposti Licks'2002/03 World Tour svědčí to, že skupina při něm odehrála 113 koncertů před 3,4 miliónu diváků a za prodej lístků inkasovala 300 miliónů dolarů. Není divu, že se rozhodla úspěšné turné zpeněžit ještě více.

Foto: archív autora

Křest CD Libora Petrů - Petra Zámečníková

Článek

Nepodsouvejme jí ale jen ziskuchtivé úmysly, podobně by se nejspíš zachovali všichni umělci. Turné bylo světovou hudební událostí číslo jedna a skupině slouží ke cti, že na vzpomínkové disky zařadila nejenom skladby, které ji proslavily, ale rovněž jedenáct kompozic, jež se dosud neobjevily na žádném koncertním záznamu.

Právě v nich jsou Rolling Stones ve své kůži. Zatímco první CD nabízí tutovky Brown Sugar, Start Me Up či Angie, druhý nosič je zásadně jiný.

Hned po úvodní Neighbours se spolu s dalšími hudebníky ponoří do svých milovaných rhythm'n'bluesových časů, královsky se v nich rozvalí a užívá si je. Z komerčně úspěšné se tak stává skupina příjemně klubová, která hraje se zaujetím a s pravým rockovým srdcem. V Can't You Hear Me Knocking se tak zabrala do jamování a koketérie s jazzem, že ji protáhla na deset koncertních minut, což je skoro neúnosné.

Jestliže má dnešní posluchač pochopit a přijmout rhythm'n'blues jako základ současného rocku, musí mu jej nabídnout ti, kteří jeho sílu dokonale znají. V tom je především druhá část dvojalba Live Licks přínosná.

Rolling Stones: Live Licks

EMI, 49:16 a 60:03

Reklama

Související témata:

Související články

Rolling Stones: dobře odvedená rocková show

Stálo to za to: Britští rock´n´rolloví dědečkové Rolling Stones rozehnali v neděli večer na pražské Letenské pláni bouřkové mraky a odehráli velmi slušný...

Na Stounech se vypilo přes 110 tisíc piv

K muzice britských rockových veteránů by se možná lépe hodila whisky, ale pivo je pivo. Návštěvníci pražského koncertu Rolling Stones vypili přes 550...

Výběr článků

Načítám