Hlavní obsah

Rodina i přátelé se ve vinohradském kostele rozloučili s Milošem Nesvadbou

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V kostele Nejsvětějšího srdce Páně se ve čtvrtek konalo poslední rozloučení s Milošem Nesvadbou. Herec, spisovatel, ilustrátor a výtvarník byl dlouholetým členem činohry Národního divadla v Praze. Proslavil se i jako tvůrce televizních pořadů pro děti. Mše za zesnulého herce se na pražských Vinohradech zúčastnila rodina, bývalí kolegové i jeho příznivci.

Rodina i přátelé se ve vinohradském kostele rozloučili s Milošem Nesvadbou Video: Novinky

 
Článek

Miloš Nesvadba zemřel ve středu 22. července ve věku 95 let. Pohřbu v kostele Nejsvětějšího srdce Páně na pražských Vinohradech se účastnili kromě rodiny i dlouholetí přátelé a bývalí kolegové. Na Vinohrady dorazil například Miroslav Donutil, Taťjana Medvecká, Světlana Nálepková či ředitel Národního divadla Jan Burian.

Na společné vystupování na prknech Národního divadla zavzpomínala například herečka a dabérka Simona Postlerová. „Mně bylo asi třiadvacet a byla jsem tehdy mladinká členka Národního divadla a on se o mě prostě velice staral a dělal si ze mě velkou legraci. Byl vždy velice pozitivně naladěn, milá dušička,” řekla.

Pětadevadesátiny Miloše Nesvadby

Kultura

„V jeho duši byl prostě ten umělec. Bylo tam všechno, herectví, malování. Takový lidé, když odcházejí, tak odchází kus našeho světa,” uvedl psychiatr, prozaik, básník a překladatel Jan Cimický. „Já na něj budu vzpomínat velmi rád. Před šedesáti lety mi Miloš nakreslil do notýsku Evičku s Monoklíčkem a podepsal. Mám to doteď schované,” připomněl kreslenou pohádkovou dvojici, kterou Nesvadba vytvořil koncem 50. let.

„Byl to takový můj mentor. A nechal tady spoustu nádherných obrázků a spokojených dětí, vlastně několik generací, které vyrostly na jeho umění. Popřála bych mu tam nahoře, aby měl pořád, pořád po ruce papír a pero, tuš nebo pastelky,” zmínila herečka Eva Hrušková.

Nesvadba byl dlouholetým členem činohry Národního divadla, působil zde přes 60 let. Poslední představení, derniéru Revizora, zde odehrál v roce 2014.

Miloš Nesvadba se narodil 17. dubna 1925. Studium na Státní konzervatoři v Praze mu přerušila německá okupace. Po válce se již do školy nevrátil a krátce nato, ve třiadvaceti letech nastoupil do činohry Národní divadla.

Zemřel Miloš Nesvadba

Kultura

Na svém kontě má i 30 filmových rolí, převážně v pohádkách. Kromě Pyšné princezny či Hrátek s čertem si například zahrál ve filmech Florenc 13:30, Poslušně hlásím, Cirkus bude! či Zítra se bude tančit všude.

Roky také hrál jako „Pan malíř” v televizních pořadech pro děti. Věnoval se i ilustracím a stál u zrodu dětských časopisů Mateřídouška a Ohníček. Své kresbičky nevěnoval jen dětem. Byl také známý jako karikaturista, na paškál si často bral své herecké kolegy.

Jeho syn Michal Nesvatba je rovněž známým tvůrcem pořadů pro děti. Vnučka Josefína Nesvadbová pak po dědovi podědila výtvarné nadání.

V Londýně zemřela česká sochařka Irena Sedlecká

Kultura

Rodinu v nedávné době přitom zasáhla i smrt sochařky Ireny Sedlecké, sestry manželky Miloše Nesvadby Jarky. Sedlecká zemřela ve věku 91 let v Londýně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám