Hlavní obsah

Residents představí v Praze nové album a zavzpomínají na Duck Stab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tajemná sanfranciská anonymní skupina The Residents vystoupí 26. ledna 2022 v pražském Paláci Akropolis v rámci turné Dog Stab. Připomene na něm půl století od vydání alba Duck Stab / Buster & Glen a přiblíží i loňskou novou desku Metal, Meat & Bone. Turné se mělo původně konat loni na jaře v USA, ale bylo kvůli pandemii covidu-19 odloženo. V Severní Americe zahrají The Residents už letos v létě.

Foto: Liver Music

Aktuální masky The Residents

Článek

Duck Stab vzniklo v době, kdy byli The Residents na úplném vrcholu. Sedmipísňové EP začínající písní Constatinople vyšlo v roce 1978 a neslo se v podobném duchu jako čtvrté album Fingerprince. O rok později se objevilo na první straně pátého alba, jehož druhou stranu tvořilo dalších sedm písní z nevydaného EP Buster & Glen. Na desce s The Residents hostoval kytarista Philip ´Snakefinger´ Lithman.

Dvojalbum Metal, Meat & Bone s podtitulem The Songs of Dying Dog vyšlo v roce 2020. Nabízí cover verze písní pozapomenutého bluesmana Alvina ´Dying Dog´ Snowa.

Druhá deska zachycuje původní Snowova dema. Otázkou ovšem je, zda nějaký Alvin Snow existoval a nejde-li jen o další mystifikaci ze strany The Residents.

Utajená identita

The Residents se snažili po celou kariéru od sedmdesátých let svou identitu pečlivě tajit a ani nebylo jasné, kolik jich je. Tvrdili, že čtyři, protože The Beatles byli také čtyři.

Za jádro souboru se považují Homer Flynn a Hardy Fox. Fox v říjnu 2017 přiznal, že byl hlavním autorem skladeb. V září 2018 na svých stránkách uvedl Hardy Fox (1947 - 2018), že má rakovinu mozku a věděl, že brzy umře. Skonal 30. října 2018. Skupina vystupovala v maskách, zpočátku to byly masky v podobě očních bulv, kdy pak jednu vystřídala umrlčí maska.

Zemřel zakládající člen avantgardních The Residents

Kultura

Se skupinou v sedmdesátých letech hostoval kytarista Snakefinger, který zemřel na infarkt 1. července 1987. Od devadesátých let zpíval s The Residents Randy Rose, který jejich písně zpíval i za doprovodu Už jsme doma. Se skupinou též zpívala od roku 1987 až do konce devadesátých let Lauire Amat.

Na posledním albu hraje se skupinou kytarista Eric ´Drew´ Feldam, který doprovázel Captaina Beefhearta a s The Residents spolupracuje od půlky druhé dekády nového tisíciletí, kdy byl Fox už vážně nemocný.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám