Hlavní obsah

RECENZE: Thriller o nešťastné souhře věcí

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než se začala Shari Lapena věnovat psaní, živila se jako právnička a učitelka angličtiny. Kanadská autorka debutovala v roce 2008 novelou Things Go Flying a o osm let později napsala svůj první výrazný román The Couple Next Door. U nás vyšel pod názvem Manželé odvedle.

Foto: Profimedia.cz

Shari Lapena

Článek

Thriller Jeden z nás potvrzuje její vypravěčskou vyspělost. Rozehrála v něm příběh, který je nápaditý, napsaný lehkým perem a jasným jazykem.

Kdyby do schránek obyvatel dvou domů na newyorském předměstí přišel jen ten zvláštní dopis, asi by vše skončilo krátkodobými sousedskými pochybnostmi. Jenže v kufru potopeného auta našli tělo ženy. Policie začala případ vyšetřovat jako vraždu, do čehož se nenápadně vloudil i zpočátku zanedbatelný anonymní dopis. V něm matka omlouvá syna za to, že se vloupal do inkriminovaných domů.

Foto: Kalibr

Obal knihy

Jeden z nás není jen svižně napsaná detektivka. Je to přehlídka charakterově nestálých postav, z nichž vrahem může být každá, a také cesta k rodinným tajemstvím. Ač jsou mnohá přinejmenším překvapivá, vždy jsou reálná a dříve nebo později uspokojivě vysvětlená.

Příběh je svižně napsaný, kapitoly krátké a chytré. Lapena prostě tímto stylem píše. Na každé další stránce tlačí děj kupředu více než na minulé.

Nepředložila ale silné postavy. Dokonce i dvojice detektivů působí zaměnitelně a nepřichází s žádnými šokujícími zjištěními, jak by se v dobrém thrilleru očekávalo. Přesto je to kniha, která jen tak nezapadne. A těžko se od ní lze odtrhnout.

Shari Lapena: Jeden z nás
Kalibr, překlad Naďa Špetláková, 280 stran, 329 Kč

Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám