Hlavní obsah

RECENZE: Tereza Mašková by to měla vzít do vlastních rukou

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Tereza Mašková vydala v roce 2018 po svém triumfu v soutěži SuperStar album s písněmi, za které si prvenství vysloužila. První regulérní desku ale po sérii singlů prezentuje až nyní. Jmenuje se Zmatená, nese tucet skladeb a postrádá osobitost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tereza Mašková má na desce dvanáct písniček.

Článek

Pokud chce nadějná zpěvačka na české hudební scéně uspět a dosáhnout originality a uvěřitelnosti, měla by se naučit skládat písničky a věnovat se v tom sobě samé. Ty z alba Maškové jsou dílem několika autorů, což je problém.

Přijala skladby od tvůrců, kteří mají na scéně renomé, leč i jiné, mnohdy vlastní interpretační zájmy. Těžko lze očekávat, že pro ni Ondřej G. Brzobohatý, Xindl X či autoři ze slovenského týmu napíšou skladby neoddiskutovatelně prvotřídní, když si je mohou nechat pro sebe či významnější interprety.

Výjimkou je píseň Víc než hádky od Marka Ztraceného, kterou on složil především pro svou letošní desku a Maškovou v ní přijal do duetu. Však je na jejím albovém počinu co do melodičnosti jedna z nejvýraznějších. V textu je nicméně trochu těžkopádná, rýmy by bylo jistě možné vymyslet lepší.

Jinak Mašková zpívá písničky, kterým věří (ono jí nic jiného nezbývá), jež ale nemají velký potenciál ani nevytěžují její reálný pěvecký talent. Výjimkou je Žár, v němž využila svůj rozsah i schopnost dosíci v přednesu elegantního napětí.

Foto: Warner Music

Obal alba

New Me je v celé kolekci svědectvím o tom, jak se v přístupu k písničkám v posledních dvou letech měnila. Tato jediná anglicky zpívaná na desce sleduje moderní popový trend, také disponuje zajímavou melodií vyžadující slušný hlasový rozsah interpretky. Angličtina ji ale dělá pro ucho zdejšího posluchače zaměnitelnou s mnoha takovými, které mají velice krátkou životnost, neboť v nich zvuk vytlačuje obsah.

V česky zpívaných skladbách je sice leckdy patrná patetičnost v textech, nicméně podtrhují přímočarost, kterou jim tvůrci hudby většinou dali.

Na albu Zmatená hledá Mašková místo na hudební scéně. Nenašla ho tak docela, ale jelikož se snažila tu a tam vstoupit do tvůrčího procesu názorem či rýmem, jistě pochopila, že si svůj skutečný hudební výraz nejlépe nalajnuje sama.

Tereza Mašková: Zmatená
Warner Music, 43:42

Hodnocení: 50 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám