Hlavní obsah

RECENZE: Náš Coney Island. Vyprahlost milenců v hodinovém hotelu

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na turisticky oblíbeném brooklynském poloostrově, který kdysi hýřil nablýskanými pouťovými atrakcemi a stánky s nezdravými pochoutkami, z nichž zbylo pouhé torzo dávné slávy, se dlouhé roky, rovnající se už téměř čtvrtstoletí, scházejí vždy jeden den v měsíci muž jménem Michael a žena jménem Caitlin.

Foto: Paseka

Obal knihy

Článek

Poznali se v době mladické nerozvážnosti a společně strávenými hodinami dospěli až na práh padesátky. Oba ještě před setkáním uzavřeli sňatek s jinými osobami, k nimž ani zdaleka necítí to, co k sobě navzájem.

Pasivita, setrvačnost nebo možná i strach jim brání své partnery opustit, a tak nadále zůstávají v nefunkčních svazcích. Coby utajení milenci však cenné momenty euforie zakoušejí pravděpodobně šťastněji, než kdyby jim skrývanou lásku posvětily úřady. Před tíhou světa a svými žalostnými životy se ukrývají v nevalném pokoji laciného hodinového hotelu, ve kterém se odehrává převážná část knihy Náš Coney Island irského spisovatele Billyho O’Callaghana.

Minimalistický příběh zasadil do jednoho odpoledne, jehož děj prokládá vzpomínkami postav na zesnulé rodiče, fragmenty dětství a události z počátečních let manželství, které je zásadním způsobem poznamenaly. Nostalgicky, ale zároveň soudně do něj promítá vlastní spojení s domovinou. Hlavní aktéři mají rodové kořeny na evropském ostrově, k němuž je poutá komplikovaný vztah.

O’Callaghanovi nelze upřít pozorovací talent. Dokládá ho autentické zobrazení vyčerpání, ubíjející rutiny běžných dní a partnerského soužití ve středním věku, kterému se přitom sám literát přibližuje teprve zvolna.

Nenásilné úvahy a vhledy do psychiky tematizující jistou odevzdanost postav v kombinaci s vytříbenými slovními obraty a procítěnou obrazností pozdvihují kvalitu díla, v němž forma překonává lehce pokulhávající obsah. Ten se naneštěstí zaměřuje pouze na jedinou problematiku, totiž nevyhnutelnost stáří.

Billy O’Callaghan: Náš Coney Island
Paseka, překlad Petr Eliáš, 211 stran, 289 Kč

Hodnocení 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám