Hlavní obsah

RECENZE: Na písně Michala Horáka je třeba se naladit

Právo, Jaroslav Špulák

K poslechu prvního cédéčka královéhradeckého písničkáře Michala Horáka je dobré přistoupit připravený. Ne že by bylo hudebně a posluchačsky náročné, to spíše naopak. Horák je nicméně ve značné míře vtipálek, jehož humor se pohybuje na hranici trapnosti. A jemu je tak dobře.

Foto: Lucie Levá

Michal Horák nahrál první album.

Článek

Hned v první skladbě Hej teto! zpívá o tom, kterak neuhlídal coby dočasný dozor tetina křečka. Rým „Hej teto, já ho zabil, ten bídák sežral magnet a k topení se přitavil“ sice dýchá půvabným černým humorem, téma písně je však dětinské a upřímně řečeno trochu pitomé.

Podobné je to ve skladbě Voda už je svařená, v níž je příběh Mařeny, která přebrala. Jde v ní ale především o hravý rým než o kritický průnik do duše nebohé dívky, a tak lze to trapno s přimhouřením obou očí respektovat.

Horák je student pedagogické fakulty, proto se tematicky rád pohybuje ve školách. Je to patrné v písních Netuším, ve které je hostem písničkář Pokáč, jehož tvorbu ta Horákova leckdy připomíná, či Vysokoškolskej song, v němž hostuje David Ryška zvaný Pavouk a rapové pasáže jsou tak průměrné, že je to ve výsledku hlavně povídání. Potíže dítek školou povinných jsou vepsány v písni Je to tak, do které se dostal další „trapný“ rým – „Aspoň že vám tohle píše Alice, a ne ta Aneta zvaná zadnice“.

Foto: Supraphon

Obal alba Michala Horáka.

Oblíbené téma, které v důsledku přináší jeho tvorbě jistý cejch stereotypu, zvedl Horák i v barově laděné skladbě Zejtra mám zkoušku, jedné z nejzajímavějších na albu. Její nálada je dospělá (v kontrastu s obsahem textu), příjemně nostalgická a jiná než u ostatních písní na desce.

Druhým dobrým momentem kolekce je duet Jak to s náma lásko bude, ve kterém hostuje zpěvačka Vendula Příhodová. Tematicky vplul do oblasti vztahů a jeho silnou stránkou je lehká, swingově bezstarostná interpretace. Třetím pozlaceným hřebem je pak další duet s Voxelem Nemusí bejt. V něm Horák podlehl Voxelově chuti souznít s bluegrassem a country, což celé album osvěžuje.

Aktuálně je ale především vtipálek, který s až nakažlivou mladistvou chutí odzpíval i poctu dědečkovi v Děda Jára je boss, příběh venkovského starosty v Koudelkovi či glosoval televizní ezoterický program ve skladbě Volejte věštce.

Pozitivní je upřímnost, se kterou Horák zajímavě zastřeným hlasem písně prezentuje. Používá přitom trochu šibalský výraz i slovník části své generace, to vše bez přetvářky. Že to v konečné fázi posluchačsky docela funguje, je dáno i tím, že dokázal vymyslet dobré a snadno zapamatovatelné melodie. V tom je silný.

Michal Horák: Michalovo cédéčko
Supraphon, 32:49

Hodnocení: 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám