Hlavní obsah

RECENZE: Miro Žbirka slavil obklopený hvězdami, s Petrem Čechem a milovaný davem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miro Žbirka patří k těm, kteří na svém koncertě nezklamou. Jeho naprosto charakteristický hlas je zárukou, že písně budou mít i naživo originální cejch i atmosféru. Jeho zkušená kapela pak odehraje své party s přehledem a jistě, a když se k tomu přidá společnost skvělých hostů, narodí se večer, ze kterého se nechce domů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miro Žbirka v pražské O2 areně. S trsátkem v ústech.

Článek

Takový byl Žbirkův úterní koncert v zaplněné pražské O2 areně. Slavil na něm mimo jiné čtyřicet let na scéně. Jeho hlas je pořád dost neopotřebovaný na to, aby nebudil rozpaky, jeho interpretace je jistá a spolehlivá. Když v určitých chvílích přestal zpívat a nechal to na divácích, písním náhle cosi podstatného chybělo. Tak moc je jeho přednes klíčový.

Koncert zahájil sérií starších skladeb, aby si fanoušci, kteří takové přece jenom vzývají nejvíce, přišli na své a necítili se být „šizeni“. Pomoci mu v duetech přišly Magdaléna Šalamounová (v písni Tento Song), Martha (Čo bolí, to prebolí) a Ráchel Skleničková (Čistý svet).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miro Žbirka si na pódium pozval bývalého fotbalového brankáře Petra Čecha, který s ním bubnoval.

Následně na pódium pozval muzikanty, s nimiž v londýnském studiu Abbey Road natočil své loňské Double Album. Stanuli vedle něho mimo jiné producent Rob Cass (kytara), Robbie McIntosh (kytara), Hamish Stuart (baskytara) či Blair Cunningham (bicí).

Společně rozehráli exkurzi do magie svého hudebního partnerství, které fungovalo skvěle ve studiu i na pražském koncertě. Zaznělo též několik písniček od Žbirkových oblíbenců Beatles, Katka Knechtová si přišla zazpívat duet Skúška snov a skotská zpěvačka Eddi Reader se ke slovenskému zpěvákovi usazenému v Praze přidala v písničce Take Me Home a nabídla vlastní Perfect. Pro koncert to bylo osvěžující.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miro Žbirka se svými britskými hosty.

Nové skladby sice ještě nemají na kontě tak dlouhou dobu existence, aby jim ona rozvážně přiznala status nadčasových, ta hodnota je nicméně ve většině z nich cítit. Je v nich totiž upřímné nadšení ve spojení dvou světů, toho Žbirkova a toho britských muzikantů, kteří v minulosti doprovázeli na koncertních turné Paula McCartneyho či Ringo Starra. Společně se živě dotkli kořenů pop-music. Dali průchod letitým inspiracím, které na hudební scéně úřadují dodnes.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miro Žbirka v O2 areně.

Skladbu 22 dní si přišel zabubnovat bývalý fotbalový reprezentant Petr Čech. V minulosti už na tom postu hostoval u české kapely Eddie Stoilow, takže nebylo překvapivé, že svůj part zvládl se ctí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miro Žbirka děkuje Petru Čechovi.

Závěr koncertu patřil mimo jiné písním Biely kvet či Atlantida a pak Žbirka sám na pódiu děkoval divákům za to, že ho podporují a že mu pomáhají s každým takovým výjimečným koncertem plnit životní sen. Bylo evidentní, že v tu chvíli prožívá okamžiky osobního štěstí.

Nikdy nebyl prvoplánový pódiový exhibicionista. K tomu, aby zaujal, mu dodnes stačí jeho charisma, suchý anglický humor a poctivá práce.

Miro Žbirka
O2 arena, Praha, 3. prosince

Hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám