Hlavní obsah

RECENZE: Milí diváci, hezkou zábavu na šibenici. Fejetony podle Viewegha

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mým vrstevníkům je název drobné krátké knížky fejetonů Michala Viewegha. Autor se v ní vypořádává se špínou české politiky, médii, MeToo, ex-manželkou a do značné míry také sám se sebou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Spisovatel Michal Viewegh.

Článek

Zkušený autor má smysl pro pointy, sebeironii a živý jazyk. Občas si dovolí i dobře umístěný vulgarismus. Rozhodně neskrývá svůj vztek a připouští, že bere antidepresiva. Texty jsou tak kraťounké (vycházely v novinách), že neumožňují téma pořádně rozebrat, ale v rámci žánru to nelze nikomu vyčítat. A tak nezbývá, než se snažit být hlavně vtipný. Michalu Vieweghovi se to ve většině případů daří.

Často se trefuje do Zemana a Klause, což jsou samozřejmě snadné cíle, a s oblibou ostřeluje šípy ironie zámořské radikální feministky (to je snad ještě snadnější), protože absurdita toho, co se dnes děje za “velkou louží“ musí být zjevná i šestiletému dítěti. Viewegh je stará škola, neuznává padesát pohlaví a zjevně se domnívá se, že nelze žádat 90 milionů dolarů za to, že mi někdo před 40 lety sáhnul na zadek.

Poněkud nudné je jeho neustálé nadávání na ex-manželku, dokonce doložené    konkrétními částkami, které žádá na bydlení, výživné atd. Ano, je to moc, ale proč to nám, cizím lidem, sděluje? Možná abychom si tu dámu omylem taky nevzali?

Naopak nejzábavnější je, když rozebírá přihlouplost lesklých magazínů a TV Nova. Jeho popis moderátora, který doporučuje „megafilm o Miladě Horákové a hezkou zábavu“ donutil i autora recenze k nepatřičně hlasitému smíchu v MHD. Tak tedy hezkou zábavu na šibenici! Mimochodem, knížka vystačí na čtyři jízdy metrem.

Celkové hodnocení: 70%

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám