Hlavní obsah

RECENZE: Marek Ztracený korunoval v O2 areně svůj obdivuhodný příběh

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2008 vyšlo Ztrácíš, první album zpěváka, skladatele a hudebníka Marka Ztraceného. Stejnojmenná písnička mu přinesla věhlas, na českou hudební scénu vstoupil rázně a ihned se stal její mladou hvězdou. Skladby z druhé desky ale sílu těch z první neměly a v následujících letech se Ztracený ztrácel v nedobrém životním stylu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První vyprodaný koncert odehrál Marek Ztracený v O2 areně v sobotu 22. 2. 2020.

Článek

Roku 2014 však zastoupil zraněného Michala Hrůzu v programu Kryštof kempů a opět prokázal svůj tah na bránu. S každou novou písní zdokonaloval svůj autorský talent, jistotu počal nabírat i na koncertech, a když před dvěma lety vydal desku Vlastní svět, byl už navrátivší se hvězdou tuzemské mainstreamové scény i autorem písní pro jiné interprety, například Karla Gotta nebo Hanu Zagorovou.

Před třemi lety naplnil na svém koncertě pražské Forum Karlín a loni ohlásil vystoupení v O2 areně. Brzy je vyprodal, a tak přidal ještě jedno, které vyprodal také. V sobotu 22. února odehrál to první. A korunoval svůj silný umělecký a vlastně i životní příběh.

Valentýnský klip k písni Marka Ztraceného vznikl za den. Hrají v něm Jágr, Pohlreich, Genzer a další

Kultura

Další meta

Necelé dvě hodiny před začátkem setu Novinkám.cz a Právu v šatně sportovní haly řekl, že pokud z něčeho strach nemá, je to právě večerní koncert. Tréma z hraní před diváky jej už dávno opustila. Naopak se nemohl dočkat, až bude na pódiu stát.

„Odpovědnost ale cítím. Od rána se připravujeme, řešíme zejména technické věci, prostě nejsme zvyklí, že nám techniku na koncert přiveze sedm kamionů. V pátek večer jsem ale ještě doma skládal gauč a řízl jsem se přitom do prstu,“ vyprávěl s úsměvem. „Nejhezčí bylo, když do haly přišli moji rodiče a má rodina, já je provedl a ukázal jsem jim pódium.“

Foto: Jan Handrejch

Marek Ztracený diváky v hale mnohokrát rozezpíval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Ztracený v zaplněné hokejové hale.

Zkoušky na koncert proběhly 11. a 12. února v Králíkách ve východních Čechách. „Původně jsme měli zkoušet v Brně, ale přesunulo se to do Králík. Je tam velký kulturák, do něhož jsme se nicméně s technikou, kterou jsme zamýšleli na koncert mít, vešli jenom zčásti,“ prozradil.

Při zkouškách obvolával hosty pro natáčení videoklipu k písničce Tak se nezlob. „Trochu jsem si zavařil, v tomhle je má povaha strašná. Namísto toho, abych se věnoval jenom zkoušení, rozhodl jsem se ještě narychlo natočit videoklip. V úterý a ve středu jsme zkoušeli a já obvolával hosty do klipu, ve čtvrtek jsme ho natočili a v pátek na Valentýna měl premiéru,“ shrnul Ztracený.

Marek Ztracený ví, kam se vracet

Jak bydlí VIP

V den pražského koncertu vyšla jeho nová deska Planeta jménem stres. V programu z ní ale zazněly jen dvě skladby, zmíněná valentýnská a Když tě život kope do zadku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Ztracený představil dvě skladby z nového alba.

„Nemám moc rád, když jdu na koncert své oblíbené kapely a ona hraje písně z nového alba, které ještě nemám zažité. Proto zahrajeme jen dvě. Před začátkem koncertu ale několik novinek pustíme z reproduktorů, takže jich během večera zazní více,“ vysvětlil.

Jména hostů před začátkem koncertu neoznámil. Tím úplně prvním byl František Nedvěd, který začal svůj dvacetiminutový blok písničkou Stánky a pak přidal další své hity.

„Říkal jsem si, že koncerty v O2 areně jsou součástí mého velkého příběhu, proto by hostem měl být někdo speciální, někdo, koho lidé nebudou čekat. Zavolal jsem tedy Frantovi Nedvědovi, kterého obdivuju. Pozvání přijal,“ řekl s úsměvem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hala byla na koncertu Marka Ztraceného plná.

Položit otázku, zda po dvou koncertech ve vyprodané hale jsou před ním nějaké další mety, bylo nabíledni.

„Příběh bude pokračovat, mám další plán. Neprozradím ještě jaký. Dáme si dva měsíce oddech a potom to ohlásím,“ sdělil trochu tajuplně. Na konci koncertu se na projekční stěně za ním objevil nápis „směr Eden“. Koncert na pražském fotbalovém stadionu by tou další metou mohl být.

Klip Marka Ztraceného připomíná dobu, kdy svoboda nebyla samozřejmostí

Kultura

Všechno vyšlo

Vystoupení Marka Ztraceného začalo o půl deváté a trvalo hodinu a třičtvrtě. Všechny klíčové momenty, kolem nichž byl program postaven, vyšly. S Františkem Nedvědem a jeho skupinou si publikum v hale zpívalo nejenom Stánky, ale i další písně.

Uprostřed koncertu zazněla za postřehnutelných známek dojetí mnoha diváků skladba Ta pravá, kterou Ztracený napsal pro Karla Gotta, jenž ji ze záznamu odzpíval. V přídavku pak začal Ztracený hrát písničku Můj čas, titulní z televizního seriálu Sanitka, a doprovodit ho přišla Hana Zagorová. Přidala skladbu Já nemám strach, kterou pro ni před dvěma lety napsal právě Ztracený.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hostem Marka Ztraceného byla i Marta Jandová.

Ten publiku předložil své nejvýraznější skladby a singly, kterých má v repertoáru požehnaně. Doprovodit ho ve dvou písních přišla Marta Jandová, po krátkém čase se zvuk stal čitelným i přehledným a celý program měl spád i tehdy, když se zpěvák přestěhoval na malé pódium v prostoru pro zvukaře a hrál tam sám s akustickou kytarou.

Marek Ztracený je kluk ze Šumavy, který vyrazil za svým snem. I když na cestě někdy klopýtal, dvanáct let po vydání debutu stanul na pódiu největší české haly a dokázal ji vyprodat dvakrát. V některých momentech se na koncertu při vědomí toho všeho viditelně dojímal. Tuto nehranou upřímnost jeho fanoušci milují, i proto ho podporují a následují.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Ztracený u piana v pražské O2 areně.

Někdy nicméně v jeho písních tahají za uši texty. V O2 areně nejvíce v té, v níž děkoval rodičům za trpělivost. Pódium zdobily obrazové plochy vyskládané ve tvaru písmene M, což bylo pohledné. Vedle pyrotechnických efektů a mnoha náručí konfet, které byly součástí koncertu, by ale takový večer klidně unesl výraznější vizuální nálož.

To, že si sedící diváci definitivně stoupli ve chvíli, kdy v přídavku přišla na pódium Hana Zagorová, byla spíš shoda okolností. Respektive kouzlo jedné z položek, které vyšly.

Příběh Marka Ztraceného pokračuje. V O2 areně byly korunovány jeho dosavadní kapitoly.

Zdeněk Godla se promění v Marka Ztraceného v jeho klipu k písni Dvě lahve vína

Kultura
Marek Ztracený
O2 arena, Praha, 22. února

Hodnocení: 85 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám