Hlavní obsah

RECENZE: Kniha pro amatérské vinaře v krizi středního věku

Právo, Štěpánka Zenklová

Velmi úzce profilovanou skupinu čtenářů může potěšit kniha Daniela Jahna Vinařský deník. Autor se rozhodl popsat od Silvestra do Silvestra deníkovou formou peripetie, se kterými se jako vinař amatér potýká. Zároveň se svěřuje se svými pocity muže procházejícího krizí středního věku, který je zároveň otcem pubertální dcery.

Foto: Pragoline

Obal knihy

Článek

Možná by bylo v tomto případě ale lepší napsat knihy dvě. Koho zajímá vinařství a od knihy očekává rady a pomoc v oboru, toho mohou části víceméně beletristického charakteru rušit. A naopak kdo by se rád začetl do životního příběhu zralého muže, toho budou části o víně vyloženě nudit.

Autor sám je si toho vědom a čtenáře kolikrát nabádá, aby pro něj nezáživné pasáže přeskočil. Proto ale knihu přece nikdo nečte. Navíc nejde o přísně oddělené části, které by se daly snadno vynechat. Autor míchá popisy vinařské práce s rodinnými dialogy či vyprávěním o rodinné historii zcela nahodile a neočekávaně. Nepřidá tomu ani styl psaní se zvláštním slovosledem, který je místy až matoucí.

Je to škoda, protože minimálně postřehy otce ze soužití s dcerou teenagerkou mají potenciál. Pokud je zrovna pasáž delší, čte se hezky a bývá i vtipná. Stejně jako například historky z mládí. Pak se ale autor třeba zadívá z okna na svůj domácí vinohrad a následují dvě strany o vhodném hnojivu. Potenciál a své čtenáře by ale bezesporu mělo i humorně pojaté amatérské vinařství. To by ovšem nesměla pojednání o hnojivech zničehonic přerušit třeba vzpomínka na narození miminka či úmrtí kočky.

Do toho ještě autor sem tam přihodí komentář k momentální politické situaci, což nemůže zajímat ani vinaře amatéra, ani čtenáře libujícího si v příbězích. Ruší to totiž oba tím spíš, že události jsou již několik let staré a mnohokrát přebité jinými.

Daniel Jahn: Vinařský deník
Pragoline, 256 str., 259 Kč

Hodnocení 40 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám