Hlavní obsah

RECENZE: Karikova Smršť ctí prověřenou linii

Slovenský spisovatel Jozef Karika se na tamní literární scéně adaptoval jako autor mysteriózních thrillerů. Jeho nejslavnější kniha Trhlina (2016) byla zfilmována a zaznamenala úspěch i v České republice. Loňský příběh Smršť kopíruje linii, kterou už od Kariky známe. Třeba právě z Trhliny.

Foto: Profimedia.cz

Jozef Karika

Článek

Zpočátku najde hlavní hrdina indicii, která jej navede k čemusi záhadnému. Ve Smršti je to autokamera odhozená na odpočívadle. Když si ji ze zvědavosti pustí, setká se s nepochopitelným úkazem, bezdůvodnou divokou jízdou dvou rybářů, která později skončí smrtí.

Se svými přáteli, policistou Gabem a jeho dívkou Ninou, se posléze pustí do pátrání po důvodech nepochopitelného konání rybářů, aby se dostal k postavě záhadné babky Větrnice. Ta se zjevuje v oblasti kolem Liptovské Mary a pohledem do očí řidičů v nich probudí tolik nepokojné energie, že tito se pak na silnici chovají zcela nevysvětlitelně a jejich konání obvykle končí smrtí.

Foto: Argo

Obal knihy

Karika je v popisu dramatických scén nesmírně zručný. Není zastáncem složitých vět ani básnivých slov, umí ale svým úsečným vyprávěním přesně navodit takovou atmosféru, že se čtenář při četbě může snadno přenést na místo děje a jen lehce ponouknout svou představivost, aby celý příběh viděl jako film. Napětí je na dosah.

Na konci knihy se spisovatel pustil do filozofování o životě. Kdyby bylo rozsahem poloviční, bylo by to snesitelné a snad i zajímavé. Takhle je to přece jenom dlouhý tanec slov, který vlastně již uzavřený příběh neúměrně prodlužuje. Ostatně když čtenář i v jiných částech knihy občas pár řádků přeskočí, o nic podstatného nepřijde.

A pak je tu ono opakování. Smršť má velice podobnou dějovou linku, jakou mají Karikovy minulé knihy Trhlina nebo Propast. Je to ověřený postup, navíc čtenářsky úspěšný, takže lze pochopit, proč se k němu vrací. Kdyby ale k nejdramatičtějším částem příběhu došel pro tentokrát jinou cestou, bylo by to pro jeho tvorbu nesporně osvěžující.

Nicméně pokud bude Smršť pro někoho vstupem do Karikova literárního světa, a je příznivcem thrillerů odehrávajících se na konkrétních existujících místech, což je i případ Smršti, jistě jej to dovede k tomu, aby si obstaral i některé jeho předešlé knihy.

Jozef Karika: Smršť
Argo, překlad Jiří Popiolek, 192 str., 268 Kč

Hodnocení 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám