Hlavní obsah

RECENZE: Jo Nesbo v Království. Bratry navěky

Právo, Zora Göthová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norský spisovatel Jo Nesbo na chvíli opustil nezničitelného Harryho Holea a vydal se prověřit bratrské vztahy do zapadlých míst v norských horách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Spisovatel Jo Nesbo

Článek

Roy Opgard žije poměrně klidně a jednotvárně v odlehlém hospodářství, které zdědil po tragicky zesnulých rodičích. Poklidný tok jeho života naruší návrat milovaného bratra z Kanady. Ten přiváží kromě exotické manželky také podnikatelský plán, který rozvíří stojaté vody zapadlého norského městečka. Spolu s Carlem se nejen bratrům jitří i staré vzpomínky, které nebyly vždy zrovna růžové.

Nesbo se do děje pouští velmi pozvolně. Nakračuje opatrně, aby na zledovatělé silnici neuklouzl, a neřítil se tak příliš rychle. Nechá čtenáře pomalu se rozkoukat, rozhlédnout se po malebném horském okolí, nechá ho nadechnout se čerstvého, ostře zimního vzduchu.

Dá mu pocítit i ostrost tamní přírody, která je oslnivá, až oslepující. A pak už ho pomalu vtahuje do příběhu, který mu opět otevře oči, vyčistí brýle zrůžovělé zprvu zdánlivě klidným vyprávěním o síle bratrské lásky.

Jak pomalu odkrývá, co je pod povrchem, pocítíme náraz mrazu, který se propaluje nosními dírkami až do mozku. V tu chvíli procitáme s takovým tím nepříjemným pocitem, že místo průzračného ledu se začínáme nořit do blátivé bažiny.

Foto: Kniha Zlín

Obal knihy

Autor se umí chopit pera a popsat papír těmi správnými slovy, což už dokázal mnohokrát, kdy si zvlášť díky svému nejznámějšímu detektivovi uměl omotat kolem prstu tisíce lidí na celém světě. Že to dobře zvládá i bez Harryho Holea, ukazuje právě v knize Království, která v sobě nese vše, co má mít pořádná románová sága. Silné vztahy, obětování se pro druhého, pomstu i zradu, tajnou lásku. A to by nebyl Nesbo, aby se obešel bez pečlivě dávkovaného překvapení.

Království je velmi dobrý a napínavý román, který se čte dobře i v místech, kde se na první pohled nic zásadního neděje. Postupné odkrývání života dvou bratří a ostatních obyvatel malého města kdesi v horách působí jako z klacků postavená hráz, která se dlouho snaží držet přívaly vody.

Ty nejprve nesměle přetékají škvírami, načež dřevo nápor nevydrží a pod tlakem valící se vody praská, a uvolňuje tak cestu zurčícímu ledovému horskému proudu, který smete vše, co je mu v cestě.

Jo Nesbo: Království
Kniha Zlín, překlad Kateřina Krištůfková, 480 stran, 449 stran

Hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám