Hlavní obsah

RECENZE: Camila Cabello zkusila chytit šanci za pačesy

Právo, Jaroslav Špulák

Jako uragán vlétla před dvěma lety na nejvyšší místa popového olympu na Kubě narozená a v Americe usazená Camila Cabello. Její debut Camila se po vydání vyšplhal na první místo amerického žebříčku, stejně úspěšný byl v Kanadě, Španělsku, Švédsku a dalších zemích. Obdržel i nominaci na Grammy a Juno Awards, ani v jednom případě ale nedosáhl na vítězství.

Foto: ČTK/AP

Camila Cabello je současná popová hvězda.

Článek

Camila Cabello nicméně kuje železo, dokud je žhavé, a za poměrně krátký čas natočila a vydala druhou desku Romance. Od té první ji nedělí rok, jak by se mohlo na první pohled zdát. Debut vyšel v lednu 2018, Romance v prosinci 2019. Jsou to tedy bezmála dva roky.

Zpěvačka je nadále typickou představitelkou současného světového popu. Skladby na novém albu jsou lehké a pozitivní a na každé z nich se podílelo několik autorů a producentů, což je charakteristický znak aktuální popové doby. Celá kolekce pak stojí na moderním zvuku, jenž ale některé písně nese mnohem pevněji než jejich melodický arzenál.

Foto: Epic

Obal alba Romance.

V porovnání s debutem postrádá novinka komplet novotou vonící dravosti podpořené provokativním výrazem a sexy barvou hlasu. Zůstaly výraz a hlas, dravosti je méně. Tvůrčí tým jistě dobře věděl, jak důležité je druhé album pro kariéru každého umělce. Možná proto byl opatrnější a sázel na to, co skvěle umí, tedy košatou produkci a zvuk. Nedostávalo se mu ale tolika tažných melodických a harmonických nápadů a z toho se lze sotva vylhat.

Výrazná je skladba Señorita, kterou Camila Cabello nazpívala se Shawnem Mendesem, a vzniklo tak nejvýraznější místo na desce. Napomáhá tomu i fakt, že je v ní nádech latinskoamerické hudby, což je zbraň, se kterou zpěvačka na prvním albu bodovala. Dala tak svému písničkovému činění dávku originality a vzhledem ke svému původu nelhala.

Podobný motiv i inspirace popem devadesátých let jsou ve skladbě Liar. I ta převyšuje ostatní. Ambice Camily Cabello totiž nejsou jiné než popové, proto není třeba očekávat mezi třinácti písničkami výlet k alternativnímu popu ani hlubokému muzikantství či výpovědi.

Závěrečná balada First Man ještě upozorňuje, že její interpretka je velice dobrá zpěvačka. Jestliže se do té doby s jistotou procházela ve vyšších polohách, v uvedené se vypravila i do nižších a zvládla to bravurně. V té interpretaci má píseň klidné emoce docílené bez násilí či pomocí těžké hlasové pozice.

Romance je příjemné popové album, které ale v diskografii zpěvačky nepokořilo to první. Je to vkusná střední třída, která nenadchne ani neurazí.

Camila Cabello: Romance
Epic, 43:50

Hodnocení: 65 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám