Hlavní obsah

RECENZE: Blondýna na cestách – inspirativní kniha pro poznání končin více než dalekých

Novinky, Drahomíra Hrušková

Je to tak trochu kouzlo nechtěného, když kniha Jitky Zadražilové Blondýna na cestách vychází právě v těchto dnech. Možnosti cestování jsou kvůli koronavirové epidemii stále omezené a nějakou dobu ještě budou, hlavně do vzdálenějších míst na zeměkouli, o nichž se v knize píše nejvíce.

Foto: nakladatelství Klika

Kniha Blondýna na cestách

Článek

Publikace o 160 stranách nese odvážnější název, který může evokovat i něco jiného, ale jestli i tím autorka chtěla upoutat pozornost, tak se to podařilo. Oči přitáhne i dobře zvolená a pohotově pořízená fotka na obálce - minitornádo na andské náhorní plošině. Působivé a koloritní jsou i snímky uvnitř knihy, škoda jen, že nemohly ještě více vyniknout na kvalitnějším papíře.

Do vyprávění plynule zapadají i citáty, které text okořeňují. Klidně jich mohlo být i více, prožitým nevšedním situacím by to určitě slušelo.

Už první odstavce dávají tušit, že se čtenář nudit nebude. Autorka „lehkým perem“, ovšem pěknou češtinou líčí zážitky z cest, život domorodců, ale i radosti a strasti návštěvníků. Dobře se zmocnila „ich formy“ a místy poodhalila i něco málo ze soukromí.

RECENZE: Code 93 je divoké vyprávění

Kultura

Často se dostala do situací, které v danou chvíli zjevně nebyly příjemné a podobaly se spíš testům psychické odolnosti. S odstupem času je ale dokázala vylíčit způsobem, který na tváři čtenáře vyloudí i úsměv.

Poutavě popisuje jízdu v obrněném autobuse po Západním břehu Jordánu nebo nečekané setkání s izraelskými odstřelovači mezi polorozbořenými domy v Hebronu.

Koňskou dávku adrenalinu asi dostala, když jí zrušili zpáteční let z Kuby s tím, že si má náhradu dojednat prostřednictvím e-mailu. V zemi, kde je prakticky nedostupný internet. A při vyprávění o hygienických poměrech v posvátném městě hinduistů Váranásí na řece Ganze naskakuje až husí kůže.

RECENZE: Deníky cizince. Gotický thriller bez gotiky, ale s humorem

Kultura

Jistého „odlehčení“ se čtenář dočká v kapitolách z evropských končin. I tyto nicméně autorka podává čtivě, třeba když zjišťuje, že i v některých metropolích starého kontinentu je nutné někdy vysvětlovat, kde leží Česko, a že nemáme moře.

Protože překážky cestování po Evropě už opadávají, mohou právě tyto pasáže vybízet k brzké vlastní akci. Podle jednoduchého vzorce - rezervovat přes internet letenky, hotely, sjednat zdravotní pojistku, nabít platební kartu a vyrazit.

Vyprávění Jitky Zadražilové přidává na smělosti vydat se na opačnou polokouli sám, „na vlastní triko“. Prostě zajímavá, inspirativní kniha o cestách i na cestu.

Hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám