Hlavní obsah

RECENZE: Code 93 je divoké vyprávění

Právo, Jaroslav Špulák

Francouz Olivier Norek vzešel ze zajímavého prostředí. Jeho dědeček Herbert Paul Norek byl voják v cizinecké legii, jeho otec Claude Norek zase státní úředník a ředitel Rádia France. On sám pracoval dlouho jako dobrovolník v humanitárních misích, stal se policejním důstojníkem a v roce 2013 vyšla jeho první knížka Code 93. K mání je už v českém překladu.

Foto: Práh

Obal knihy

Článek

Pakliže platí, že pro spisovatele je největším štěstím vlastní styl, on ho má. Od začátku thrilleru jde rovnou k věci, nezdržuje se vleklým ani středně vleklým popisováním, zbytečně neprotahuje dialogy ani kapitoly, pročež má čtenář prostor představit si, v jakých prostředích se detektivka odehrává.

Norek nevěnuje velkou pozornost ani tomu, aby podrobně přiblížil charaktery svých postav. Nechává je diskutovat, vyprávět i nahlas uvažovat a v tom všem jsou jejich osobnostní i profesní vlastnosti vepsány. Takový styl je v zásadě příjemný, leč jen do chvíle, kdy se autor u některých postav ničím takovým vůbec nezabývá. Potom je to trochu nepřehledné.

Ani Norkovo vyprávění není tradiční. Rád do něho vkládá věty, které obvykle fungují jako trefná přirovnání, jež si postava prohodí sama pro sebe. S tím, aby je vysvětlil a zasadil do kontextu, si starost nedělá. Vzniká tak dojem, že se do románu vloudila věta z románu jiného, a tlumí to plynulost čtení.

Zvláštní je i samotný příběh. Mrtvola v něm ožije na pitevním stole, v těle uhořelého feťáka zvoní telefon a dějí se i další zvláštnosti. Jenže jakkoli lze s ohledem na faktický svět o něčem takovém pochybovat, má to kouzlo. Literární kouzlo.

Na české trhu je už i další Norkova kniha, Teritoria. Za svůj třetí román Surtensions (2016) získal cenu za nejlepší evropskou detektivku roku.

Olivier Norek: Code 93
Práh, překlad Sára Töröková, 268 stran, 299 Kč

Hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na Zboží.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám